Niet de eerste keer dat terrorist is ingereden op mensenmassa

Niet de eerste keer dat terrorist is ingereden op mensenmassa

De aanslag in Zweden is de vierde in een jaar tijd in Europa waarbij een voertuig als wapen is gebruikt. Eerder maakten twee vrachtwagens en een terreinwagen tientallen doden.

Nice

De eerste grote aanslag waarbij een truck als wapen werd gebruikt, dateert van vorig jaar In de Zuid-Franse stad Nice. Op de Franse nationale feestdag reed een vrachtwagen daar in op een mensenmassa op de beroemde Promenades des Anglais. De mensen hadden net het vuurwerk bijgewoond. Minstens 86 mensen stierven. Er vielen tientallen gewonden.

Dader Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige Tunesiër geboren in M’saken, een stad niet ver van de badplaats Sousse in Noordoost-Tunesië, werd door de politie doodgeschoten. Hij was niet gekend door de veiligheidsdiensten.

Niet de eerste keer dat terrorist is ingereden op mensenmassa

Berlijn

Zes maand later, midden in de kerstperiode, gebeurde een gelijkaardige aanslag op de kerstmarkt van Berlijn. Een truck reed daar op de Breitscheidplatz bij de Gedächtniskirche in Berlijn, in op de menigte. Op de markt vielen minstens elf doden. Ook de Poolse trucker stierf. Hij werd vermoord door de dader die hem had ontvoerd om daarna met zijn vrachtwagen een aanslag te plegen.

Dader Anis Amri (24) werd geboren in de Tunesische stad Tataouine maar verbleef al een tijd in Duitsland. Hij vluchtte na de aanslag met de trein en een internationale bus naar Italië, waar hij tijdens een vuurgevecht met de politie werd gedood. ISIS eiste de aanslag op.

Niet de eerste keer dat terrorist is ingereden op mensenmassa

Londen

Precies op de dag dat de aanslagen van Zaventem en Brussel, op 22 maart 2016, werden herdacht, werd Londen opgeschrikt door een aanslag aan het Britse parlement. De 52-jarige Khalid Masood reed er verschillende mensen aan met een terreinwagen en viel een agent aan met een mes. Er vielen vijf doden en tientallen gewonden. De dader werd door de politie doodgeschoten.

Antwerpen

Een dag later was er paniek in Antwerpen. Mohamed R., een Fransman van Tunesische origine (39) , reed aan hoge snelheid over de drukke Antwerpse Meir. In zijn auto werd later wapens gevonden. Alles wees op een poging om een aanslag te plegen. De man is nog altijd aangehouden. Toch gelooft het gerecht niet langer dat hij terroristische motieven had. De man had gedronken en gebruikte drugs.

Corrigeer

MEER NIEUWS