Valverde wint koninginnenrit in Baskenland, maar strijd blijft wel héél spannend...

Valverde wint koninginnenrit in Baskenland, maar strijd blijft wel héél spannend...

Foto: AFP

Alejandro Valverde heeft de koninginnenrit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Spanjaard toonde zich duidelijk de sterkste op de Alto de Arate en spurtte aan de finish sneller dan Bardet en Uran. Valverde neemt de leiderstrui over van De La Cruz en neemt een optie op zijn eerste eindzege in het Baskenland. Maar die koppositie moet hij wel delen met maar liefst vier anderen. Van spanning voor de slottijdrit gesproken!

Met de koninginnenrit op het programma was het gedaan met spelen in het Baskenland. In het klassement stonden voor de start in Bilbao maar liefst 31 renners binnen de drie seconden, maar deze etappe over zes hellingen zou het klassement helemaal door elkaar moeten schudden. Een hoogdag voor de klassementsmanenn dus, maar niet voor Julian Alaphilippe. De Franse kopman van Quick Step ondervond te veel hinder aan zijn knie na zijn val in de derde rit en kwam niet meer aan de start. Stephen Cummings kwam in de slotfase van de vierde rit zwaar ten val en moest er met meerdere breuken noodgedwongen forfait geven.

Het koersverhaal van de dag kende in de eerste fase een verloop met 18 hoofdrolspelers. Een ruime kopgroep met onze landgenoot Maxime Monfort tekenden voor de lange vlucht van de dag, maar het peloton wilde zich het kaas niet van het brood laten eten en hield de voorsprong constant binnen de anderhalve minuut.

Twee vluchters

Door het tempo van de Quick Stepploeg van leider De La Cruz en Movistar werd de ritzege moeilijk voor de leiders en verlegden ze hun blik naar de talrijke punten voor de bergtrui. Alex Howes, de drager van de bergtrui, probeerde op iedere helling de volle buit mee te graaien, maar hij moest eerst zijn meerdere erkennen in Montaguti en nadien kwam Mas als eerste boven. De Spanjaard van Dimension Data zette door en kreeg de Nederlander Ten Dam mee. Ondertussen waren de andere 16 vluchters al opgeslokt en op 50 kilometer van de finish waren ook de twee overblijvers eraan voor de moeite.

Orica-Scott hield de snelheid ontzettend hoog in het peloton waardoor aanvalspogingen op pure zelfmoord zouden uitdraaien. Op de voorlaatste klim van de dag waagde onze landgenoot Tosh Van der Sande toch zijn kans, maar de vlucht van de Lotto-renner duurde niet langer dan twee kilometer.

Met een omvangrijke groep met alle favorieten denderde het peloton richting de voet van de Alto de Arrate, de steile slotklim van 5,5 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 10,2%. Michael Woods opende op 5 kilometer van de streep de debatten en lokte Valverde uit zijn kot. De Spanjaard deelde twee prikjes uit en zag dat Contador, Henao en Woods makkelijk volgden. Het sein voor de Movistar-kopman om de benen stil te houden.

Zware crash Samuel Sanchez

Daarvan profiteerde Woods om terug afstand te nemen en even later kwam ook Louis Meintjes aansluiten en de twee leken in de licht dalende slotkilometers te zullen uitmaken wie de koninginnenrit op zijn naam zou schrijven. Maar met een stevige versnelling dichtte Valverde met alle topfavorieten in zijn wiel de kloof. Valverde sprong in de laatste kilometers op alles dat wegsprong. Ook op ex-olympisch kampioen Samuel Sanchez die een ultieme uitvalspoging waagde, maar schoof om onbekende reden zwaar onderuit . Valverde kon zijn landgenoot maar nipt ontwijken en spurtte daarna sneller dan Bardet en Uran naar de ritwinst. En de leiderstrui, want David De La Cruz moest lossen en verloor 22 seconden.

Met nog alleen een tijdrit van 27,7 kilometer in en rond Eibar te gaan, blijft de strijd voor de eindzege razendspannend. Valverde wordt in het klassement op de hielen gezet door maar liefst vier renners met dezelfde tijd. Alberto Contador volgt als zesde ook slechts op drie seconden. Zelfs Patrick Konrad staat als tiende met amper 22 seconden achterstand op een habbekrats van de leider.

Uitslag:

1. Alejandro Valverde (Spa/MOV) de 139,8km in 3u26:31 (gem. 40,616577km/u)

2. Romain Bardet (Fra/ALM) op 0:00

3. Rigoberto Uran (Col/CDT) 0:00

4. Michael Woods (Can/CDT) 0:00

5. Louis Meintjes (ZAf/UAD) 0:00

6. Alberto Contador (Spa/TFS) 0:03

7. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:15

8. Sebastian Henao (Col/SKY) 0:15

9. Simon Yates (GBr/ORS) 0:15

10. David De La Cruz (Spa/QST) 0:22

Stand:

1. Alejandro Valverde (Spa/MOV) de 801,1km in 20u05:18 (gem. 39,878864km/u)

2. Rigoberto Uran (Col/CDT) op 0:00

3. Romain Bardet (Fra/ALM) 0:00

4. Louis Meintjes (ZAf/UAD) 0:00

5. Michael Woods (Can/CDT) 0:00

6. Alberto Contador (Spa/TFS) 0:03

7. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:15

8. Sergio Henao (Col/SKY) 0:15

9. David De La Cruz (Spa/QST) 0:19

10. Patrick Konrad (Oos/BOH) 0:22

Corrigeer


Meest Gelezen Sport