Belasting op leegstand gaat naar rookmelders

Waregem -

In de toekomst kan je als Waregemse eigenaar en bewoner van een woning goedkoper rookmelders kopen. De stad gebruikt een deel van de leegstandsbelasting om goedkopere rookmelders aan te bieden.

Een deel van de opbrengst van de belasting op leegstand wordt in de toekomst gebruikt om rookmelders van Waregemnaren te financieren. Dat blijkt uit een vraag die raadsleden Willy Benoit (CD&V) en Kathleen Ravelingien (CD&V) op de jongste gemeenteraad gesteld hebben.

“België scoort op Europees vlak heel slecht op gebied van woningbranden met dodelijke slachtoffers. Eén van de oorzaken is het ontbreken van rookmelders in woningen”, opperde het duo.

Uit het antwoord van bevoegd schepen van Woonbeleid Rik Soens (CD&V) blijkt dat de stad aan een plan werkt. “We willen een deel van de leegstandsbelasting die we in 2013 invoerden gebruiken om rookmelders te financieren”, klinkt het.

Tegen het najaar wil Soens, samen met een werkgroep en de steun van brandweerzone Fluvia, een reglement uitgewerkt hebben. De schepen heeft wel al ideeën over hoe het reglement er kan gaan uitzien. “Een samenwerking met Veloods lijkt me bijvoorbeeld een goed idee. Bij hen zal je de rookmelders kunnen kopen en ook laten plaatsen, beide aan een goedkoper tarief.”

Niet naar stadskas

Bij de invoer van de belasting in 2013 had het stadsbestuur beloofd om van de belasting een ‘doelbelasting’ te maken en nu lijken ze die belofte na te komen. “We hebben altijd gezegd dat we dat geld niet zouden gebruiken om onze stadskas te spijzen, maar wel om de kwaliteit van de woningen te verhogen”, zegt Soens.

Oorspronkelijk beloofde de stad een ‘leegstandsfonds’ waarmee renovatiepremies voor leegstaande woningen zouden worden uitgedeeld. “We zijn afgestapt van dat idee. Je kan dat geld maar één keer uitgeven en het lijkt ons beter om het uit te geven aan het redden van mensenlevens.”

De leegstandsbelasting zorgt ervoor dat wie een woning langer dan twee jaar laat leegstaan, een belasting van 990 euro per jaar moet betalen. De belasting bracht volgens Soens ondertussen al “een aantal tienduizenden euro's” op.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio