Roglic wint tijdrit, Valverde pakt eerste eindzege in Baskenland

Roglic wint tijdrit, Valverde pakt eerste eindzege in Baskenland

Foto: Twitter

De 36-jarige Alejandro Valverde heeft voor de eerste keer de eindzege gegrepen in de Ronde van het Baskenland. De Spanjaard deelde zijn slottijdrit perfect in en zette zo een prangende secondenstrijd om in een comfortabele voorsprong voor de eindoverwinning. De dagzege ging naar de Sloveen Primoz Roglic.

Razendspannend beloofde de eindstrijd te worden voor de eindzege in de Ronde van het Baskenland. Alejandro Valverde ging in de lichtgele leiderstrui van start, maar met liefst vier renners in krek dezelfde tijd moest de Spanjaard nog stevig aan de bak in de lastige slottijdrit van 27 kilometer. De Wit-Russische ex-wereldkampioen tegen de klok Vasili Kiriyenka zette met 36’50” de eerste richttijd neer, maar niet veel later moest hij zijn plek in de hotseat afstaan aan de Michael Matthews. De Australiër van Team Sunweb reed verrassend goed en deed 11 seconden af van de tijd van Kiriyenka.

Ondanks de sterke tijdrit had Matthews geen kans voor een tweede ritzege. Daarvoor denderde de Primoz Roglic te geweldig over het heuvelachtige parcours. De Sloveen verpulverde de tijd van Matthews met 41 seconden en dat zou volstaan voor zijn tweede ritzege in deze Ronde van het Baskenland.

In de bloedstollende ontknoping voor de eindzege verscheen Alberto Contador als enige klasesmentsrenner met een gewone fiets op het startpodium. Consequentie: de Spaanse viervoudige eindwinnaar in het Baskenland moest op de top van de beklimming van de fiets om op een tijdritvehikel te stappen. Een gok, maar die draaide aanvankelijk goed uit. Aan het tussenpunt kwam Contador, zesde in het klassement op amper drie tellen. Negen seconden was hij sneller dan Valverde en de ex-tourwinnaar kwam zo virtueel aan de leiding in het klassement.

Verval

Maar El Pistolero kon zijn verschroeiende tempo niet aanhouden. In het tweede deel van de tijdrit verslapte Contador, terwijl Valverde minder verval kende en seconde per seconde goedmaakte op zijn landgenoot. In de straten van Eibar zette de leider de scheve situatie uiteindelijk nog om en kwam hij nog dicht in de buurt van de toptijd van Roglic. Maar dat missen van de dagzege kon de Spanjaard weinig deren, want voor het eerst in zijn carrière pakte een uitzinnige Valverde de eindzege in het Baskenland.

In het eindklassement zette Valverde met een sterke tijdrit een prangende situatie nog om naar een comfortabele voorsprong. Contador moest tevreden zijn met de tweede plaats op 17 seconden, Jon Izagirre werd derde op 21 kloktikjes.

Uitslag:

1. Primoz Roglic (Sln/TLJ) de 27.7km in 35:58 (gem. 46.209454km/u)

2. Alejandro Valverde (Spa/MOV) op 0:09

3. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:15

4. Alberto Contador (Spa/TFS) 0:23

5. David De La Cruz (Spa/QST) 0:34

6. Michael Matthews (Aus/SUN) 0:41

7. Vasil Kiryienka (WRu/SKY) 0:52

8. Diego Ulissi (Ita/UAD) 0:52

9. Victor De la Parte (Spa/MOV) 01:04

10. George Bennett (NZe/TLJ) 01:23

Eindstand:

1. Alejandro Valverde (Spa/MOV) de 828.8km in 20u41:25 (gem. 40.05746km/u)

2. Alberto Contador (Spa/TFS) op 0:17

3. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:21

4. David De La Cruz (Spa/QST) 0:44

5. Primoz Roglic (Sln/TLJ) 0:59

6. Louis Meintjes (ZAf/UAD) 01:19

7. Patrick Konrad (Oos/BOH) 01:40

8. Sergio Henao (Col/SKY) 01:51

9. Rigoberto Uran (Col/CDT) 01:56

10. Simon Spilak (Sln/KAT) 02:01

Corrigeer