Sociale woningen op oud containerpark

Sociale woningen op oud containerpark

Schepenen Rik Soens en Pietro Iacopucci staan met ondervoorzitter van bouwmaatschappij Helpt Elkander Philip Himpe op de oude site containerpark waar een nieuwe verkaveling komt. Foto: loh

Waregem -

Het oude containerpark in de Transvaalstraat wordt omgebouwd tot een sociaal woonproject met 28 woongelegenheden. De bouw ervan start in 2018.

Op de plaats waar vroeger het containerpark was, komen dan toch geen privéwoningen. Het stadsbestuur koos ervoor om er sociale woningen te laten bouwen. Opvallend, want daardoor zag het stadsbestuur heel wat inkomsten verloren gaan. “Als we hadden samengewerkt met een privéontwikkelaar, hadden we veel meer geld voor onze gronden gekregen”, geeft bevoegd schepen van Woonbeleid Rik Soens (CD&V) toe. “Maar dan hadden we misschien wel niet voldaan aan onze maatschappelijke plicht. Het is een bewuste keuze om te investeren in sociale woningen.”

Start in 2018

Het stadsbestuur neemt met de keuze voor de sociale bouwmaatschappij ook een risico wat realisatietermijn betreft. “Als we met een privéonderneming zouden werken, waren we er zeker van dat het snel zou gaan. Die mensen steken er hun geld in en zien graag snel resultaat. Bij een sociale bouwmaatschappij is dat minder zeker. Daarom hebben we als voorwaarde gesteld dat het project snel moet worden gerealiseerd”, zegt Soens. Als alles goed loopt, krijgt bouwmaatschappij Helpt Elkander eind dit jaar de bouwvergunning, zodat de werken in 2018 kunnen starten. Een eerste deel woningen komt langs de Transvaalstraat, een tweede deel achter dat eerste deel. “Voor dat tweede deel moeten nog wegen aangelegd worden dus dat zal wat meer tijd in beslag nemen. Maar voor het eerste deel ligt de weg er al, dus dat zou vrij snel vorm moeten krijgen”, zegt Soens.

Het containerpark sloot acht jaar geleden de deuren. Het verdween omdat de uitbreidingsmogelijkheden er beperkt waren. In 2009 opende in de Lindestraat een nieuw containerpark dat het park in de Transvaalstraat ondertussen volledig vervangt. Vooraleer het ‘oude containerpark’ klaar is om tot een woonwijk omgebouwd te worden, moet er nog heel wat gebeuren. Struiken en bomen moeten worden gerooid en de verhardingen, trottoirs, keien, funderingen en asfalt moeten worden uitgebroken. De gemeenteraad besliste 30.000 euro vrij te maken voor het bouwrijp maken van de gronden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio