OM vraagt om aanhouding van verdachte aanslag Stockholm

OM vraagt om aanhouding van verdachte aanslag Stockholm

Foto: REUTERS

Het Zweedse openbaar ministerie heeft om de aanhouding gevraagd van de Oezbeekse verdachte van de aanslag met een vrachtwagen afgelopen vrijdag. Dinsdag zal de man worden voorgeleid, laat het OM maandag weten.

De 39-jarige man wordt ervan verdacht met een vrachtwagen ingereden te zijn op voetgangers in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Bij de aanslag kwamen vier mensen om, onder wie een Belgische vrouw, en raakten vijftien mensen gewond.

Overal in Zweden is maandagmiddag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers. In Stockholm verzamelden 20.000 tot 50.000 mensen zich op de Drottninggatan, de plek van het incident, voor een “mars voor de liefde”. Daartoe was opgeroepen op sociale media.

OM vraagt om aanhouding van verdachte aanslag Stockholm
Foto: EPA

Ook aan het stadhuis, waar de vlaggen halfstok hingen, werd een minuut stilte gehouden. Die werd verbroken door de fanfare van het leger, waarna burgemeester Karin Wanngård het woord nam. “We zullen nooit zwichten voor geweld, we zullen het terrorisme nooit laten winnen”, zei ze. “Stockholm blijft een open en tolerante stad.”

In het aangrenzende park werd na de minuut stilte ook een ceremonie gehouden, die werd bijgewoond door onder meer de koninklijke familie. Premier Stefan Löfven hield er een korte toespraak.

Privacy

Het stadsbestuur van Halle vraagt in een mededeling uitdrukkelijk aan de media om de privacy te respecteren van de familie van het 31-jarige Belgische slachtoffer. Op vraag van de familie van het slachtoffer wil de stad ook geen verdere informatie vrijgeven.

Het stadsbestuur betuigt samen met haar medewerkers in de mededeling “haar meest oprechte medeleven aan de familie en de vrienden van het slachtoffer”, maar het is nog niet duidelijk welke andere initiatieven het stadsbestuur zal nemen om solidariteit te betuigen. Burgemeester Dirk Pieters (CD&V) zei maandag dat er komend weekend, tijdens de jaarlijkse Sint-Veroonmars in Lembeek, zeker zal stilgestaan worden bij dit dramatische gebeuren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S