235 suggesties voor naam toekomstige fusiegemeente Zingem en Kruishoutem

235 suggesties voor naam toekomstige fusiegemeente Zingem en Kruishoutem

Burgemeester Kathleen Hutsebaut van Zingem en burgemeester Joop Verzele van Kruishoutem. Foto: Alain Vanden Bossche

Zingem / Kruishoutem -

De gemeentebesturen van Zingem en Kruishoutem, die eind vorig jaar een vrijwillige fusie aankondigden, ontvingen 235 suggesties voor de naam van de toekomstige fusiegemeente. Een jury moet nu een shortlist van vijf namen opstellen, waarna een online bevraging volgt, meldt het gemeentebestuur.

Na de principiële beslissing om te fusioneren lanceerden de gemeentebesturen een oproep voor een naam. De oproep sprak van “een nieuwe en originele naam, die de verbinding tussen alle inwoners van de nieuwe gemeente symboliseert”. Er kwamen de afgelopen maanden 235 suggesties binnen van inwoners, maar ook van mensen buiten de gemeente.

“We hebben beslist om geen suggesties van namen bekend te maken om de jury niet te beïnvloeden”, zegt burgemeester Joop Verzele (CD&V) van Kruishoutem. “Er zitten veel samentrekkingen van Kruishoutem en Zingem tussen, maar ook enkele originele namen die verwijzen naar de geschiedenis van molens of waterlopen bijvoorbeeld”, zegt burgemeester Kathleen Hutsebaut (CD&V) van Zingem, zonder dieper in te gaan op suggesties. Kruisem, de naam van het fictieve dorp dat regelmatig opduikt in de boeken van jeugdauteur Marc De Bel, die in Kruishoutem woont, staat wel in de lijst.

De suggesties worden nu voorgelegd aan een jury van 32 personen. Elke gemeente zal acht vertegenwoordigers uit de adviesraden aanduiden, de overige zestien leden worden bij lottrekking bepaald, waarbij rekening gehouden wordt met leeftijd en geslacht.

Die jury zal op 29 mei samenkomen om vijf namen te selecteren, waarna op de website www.fusiekz.be een online bevraging volgt. De gemeenteraden van Zingem en Kruishoutem zullen de namen moeten bekrachtigen.

Corrigeer

MEER NIEUWS