Camera's met nummerplaatherkenning op invalswegen politiezone Mira

Camera's met nummerplaatherkenning op invalswegen politiezone Mira

Met de investering in slimme camera’s wil burgemeester Claude Van Marcke voorkomen dat inwoners, net als hij, het slachtoffer worden van criminelen. Foto: eva

Waregem / Zwevegem / Spiere-Helkijn / Anzegem -

Nog dit jaar komen er camera's met nummerplaatherkenning op invalswegen van de zone Mira."We moeten alles doen om inwoners te beschermen tegen criminaliteit”, zegt Anzegems burgemeester Claude Van Marcke die zelf slachtoffer werd van een homejacking

Drie jaar geleden werd de burgemeester van Anzegem, Claude Van Marcke (SAMENéén) zelf geconfronteerd met de grenscriminaliteit in onze regio. Vier gangsters drongen zijn woning binnen en gingen ervandoor met zijn wagen. “Het duurt toch een tijd voor je zoiets verwerkt. Het is zwaar om je niet meer veilig te voelen in je eigen omgeving. Het moment dat de daders werden opgepakt, zorgde wel voor een positieve ommekeer.”

Dat gebeurde pas enkele maanden later. Omdat de gestolen wagen argwaan werkte, kon de bende na veertigtal home- en carjackings opgepakt worden.

Om sneller misdaden te kunnen oplossen en in de eerste plaats criminaliteit tegen te gaan, komen er in Anzegem en in andere invalswegen van politiezone Mira slimme camera's met nummerplaatherkenning. Een initiatief van korpschef Jean-Pierre Coudenys.

“Als je zelf een homejacking hebt meegemaakt, dan wil je er alles aandoen om je inwoners daar tegen te beschermen. De plaatsing van zulke ANPR-camera’s zijn daarin een belangrijke stap”, aldus Van Marcke.

Het is de ambitie van korpschef dat de camera’s er nog dit jaar komen. Met de keuze voor ANPR-camera's wordt het voorbeeld gevolgd van politiezone Vlas en stad Kortrijk. “Het is belangrijk om alles te doen voor het veiligheidsgevoel van de burgers. Die camera's zijn daarbij een uitstekend hulpmiddel”, zegt korpschef Jean-Pierre Coudenys. “Niet alleen voor het onderzoek, maar ook krijgen we een signaal van verdachte voertuigen en gaan we sneller kunnen ingrijpen.”

Goede buurgemeente

De politiezone coördineert de aankoop, maar het zijn de besturen die betalen. De prijs van zo'n ANPR-camera varieert tussen de 30.000 à 60.000 euro.

In Anzegem komen de ANPR-camera's in de Bevrijdingslaan en op het kruispunt van N36 in Vichte. Ook in Zwevegem en Spiere-Helkijn komen er twee. In de omgeving van de N391, langs de Doorniksesteenweg en de N512. “Met de Franse grens vlakbij zitten we in de vuurlinie”, zegt burgemeester Dirk Walraet van het kleine Spiere-Helkijn waar de criminaliteitscijfers meevallen. “Maar dit is een verhaal van de hele regio. Als goede buurgemeente willen we helpen om de criminaliteit in omliggende gemeente aan te pakken.”

Ook Zwevegems burgemeester Marc Doutreluingne (Gemeentebelangen) en burgemeester van Waregem, Kurt Vanryckeghem (CD&V) geloven in een positief effect van de ANPR-camera's. “Dit is een belangrijke stap voor de veiligheid van de volledige regio.”

In Waregem komen er acht camera's aan het op- en afrittencomplex en nog twee camera's in Desselgemseweg en de Wortegemseweg. In die straten gaat het ook om trajectcamera's om de overdreven snelheid aan te pakken. Ook de andere gemeenten overwegen om daarin te investeren. Avelgem, de vijfde gemeente van de politiezone, beschikt al over een eigen cameranetwerk.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio