Dieven slaan toe op vier plaatsen en maken grote buit

Sigaretten, dure werkmachines en een camionette: in één nacht hele buurt beroofd

Sigaretten, dure werkmachines en een camionette: in één nacht hele buurt beroofd

Kathy Vande Walle in haar winkel: “De hele voorraad sigaretten, die pas vrijdag was geleverd, is gestolen.” Foto: gsd

Tielt -

De inbrakenplaag in de ruime regio Tielt blijft duren. Zondagnacht werd ingebroken op vier plaatsen in de omgeving van het slachthuis. In de buurtwinkel van Kathy Vande Walle stalen de dieven voor duizenden euro's aan sigaretten.

Kathy Vande Walle (56) was zondag na een dagje aan zee uitzonderlijk blijven slapen bij haar zus in Oostduinkerke. Toen ze maandag om 6 uur aankwam bij haar Spar-winkel in de Hond-straat, zag ze dat haar garagepoort open stond. “In het berghok was een ruit uit een van de vensters gehaald. Ik besefte dat er was ingebroken en ging eerst naar de winkel”, zegt de uitbaatster.

Kathy keek eerst naar de drank, maar daar was niets weg. Toen ze zich omdraaide, zag ze waarvoor de dieven waren gekomen: haar volledige voorraad sigaretten, die pas vorige vrijdag was geleverd, was verdwenen. Zes rekken vol met pakjes, een rek met potten tabak en een hele lading sigarettenfardes. In totaal een buit van duizenden euro's. “Enkel het rek met de sigaren lieten ze onaangeraakt”, zucht Kathy.

Koevoet van buurman

Uit de kassa haalden de inbrekers een lade vol kleingeld. “Ook dat loopt snel op met stukken van 2 euro. Ik schat dat ze 500 euro mee hebben.” Wellicht stopten de dieven hun grote buit in vuilniszakken die ze vonden. Kathy vond een rol zakken op de grond.

Buiten zag ze ook een koevoet liggen. Die bleek afkomstig van buurman Luc Van Hulle (48), die vlak naast de winkel van Kathy een hoeveslagerij uitbaat. “Ik had het niet meteen door, maar 's ochtends zag ik plots dat mijn bestelwagen weg was”, zegt Luc. “De dieven hadden de sleutels van mijn Citroën Berlingo gevonden in een loods. Ze namen naast de koevoet nog een boormachine van 800 euro mee.”

Er werd op nog twee plaatsen ingebroken. In 't Kamp, een doodlopend en afgelegen zijstraatje van de Hoogserleistraat, braken de dieven dezelfde nacht in in een wagen. Hun oog viel er op een rugzak, die ze meenamen. Ze konden die gebruiken verderop, voor een inbraak bij S.D.M., Schilder en Decoratie Mertens.

Reclamebord met naam gestolen

“Ze braken binnen in mijn magazijn en namen alle machines mee van het merk Festool”, zegt de schilder. “Onder andere twee schuurmachines, twee boormachines, een stofzuiger, batterijen... Het materiaal dat ze niet wilden, lieten ze buiten achter tegen de muur.”

De schilder, die pas sinds enkele maanden van Gent naar Tielt verhuisd is, kon door de diefstal gisteren en vandaag niet aan de slag. “Ik zal nieuw materiaal moeten kopen. Wat ik ook verdacht vind, is dat ze twee reclamepanelen met de naam van mijn bedrijf mee hebben. Voor hetzelfde geld rijden ze daar nu ergens anders mee rond om criminele feiten te plegen”, zegt de man.

De politie voerde een sporenonderzoek uit, maar kon de daders nog niet vatten. Volgens Kathy vonden de speurders geen vingerafdrukken in haar zaak. Ze kocht gisteren nog sigaretten om haar klanten toch te kunnen bedienen. “Het was een rotdag. Ik zal lang moeten werken om terug te hebben wat ik kwijt ben”, besluit de vrouw.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees