Wat er klopt van de scheermesjes in de glijbanen van Océade en de spermasaus van een Brusselse pitazaak

© BELGA

Wie in de jaren ‘90 een bezoekje bracht aan het Brusselse wildwaterparadijs Océade, kon maar beter opletten. Enkele onverlaten hadden er namelijk scheermesjes bevestigd in de glijbanen, waardoor je pijnlijke snijwonden kon oplopen tijdens het glijden. Het bleek achteraf gelukkig om een verzonnen verhaal te gaan. Net als tientallen andere urban legends die de voorbije jaren elk hun eigen leven zijn gaan leiden.

jdb

Aurore Van de Winkel is onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven en schreef onlangs een boek over het fenomeen van urban legends: verhalen die griezelig echt klinken, maar van zodra je dieper gaat graven totale nonsens blijken te zijn.

Voor haar boek dook ze onder meer in krantenarchieven, waar ze de gekste verhalen tegenkwam. “Journalisten die iets hadden opgevangenen het feit zogezegd gecontroleerd hadden bij de politie. Maar in de realiteit bleken de feiten helemaal niet gecontroleerd te zijn.”

Volgens haar zijn urban legends een vertaling van onze angsten. En vaak zijn de nieuwe verhalen gewoon ontleend aan oudere versies. “Zo heb je het verhaal van Manneken Pis die ontvoerd zou zijn geweest door een Israëliër, om de arme jongen nadien te kruisigen. In een moderne tijd is dat een verhaal van pedofielen die jonge, onschuldige kinderen kidnappen. Een vernieuwde versie met een nieuwe hoofdrolspeler”, besluit ze.

Het boek brengt van Aurore brengt onder meer enkele straffe urban legends uit onze hoofdstad:

Spermasaus van de pitazaak

Enkele uren nadat een jonge vrouw een pita met witte saus had besteld in een Brusselse pitazaak, kreeg ze plots hevige buikpijn. De krampen waren zelfs zo hevig, dat ze naar het ziekenhuis moest. Daar ontdekten de dokters dat er sperma van zes verschillende personen in haar maag zat. Het gerucht ging lang de ronde dat de uitbaters van de pitazaak geëjaculeerd hadden in hun saus, uit wraak voor de luidruchtige toeristen in de hoofdstad.

Een penissculptuur per verkrachting

Een hardnekkig verhaal dat al een aantal jaar circuleert onder Brusselse scholieren, blijkt volledig verzonnen. Zou zouden verkrachters na elk misdrijf een nieuwe penis beeldhouwen aan de muur van één van de gebouwen rond de Brusselse Grote Markt. In werkelijkheid zie je inderdaad uitsteeksels aan die gebouwen, al hebben ze een totaal ander nut.

Goedkoop zwanenvlees

Sinds 2008 gaat het gerucht de ronde dat er op een dag kadavers van zwanen lagen aan de oever van een vijver in Ukkel. De zwanen zouden eerst gestolen zijn door Polen, die in vlakbijgelegen restaurants het vlees bereid zouden hebben. Een manier om erg goedkoop aan het vlees te geraken. Nadien zouden ze de kadavers teruggebracht hebben. Een jaar daarvoor zouden mensen bovendien aan diezelfde rivier een krokodil gezien hebben. Twee geruchten die nooit bewezen konden worden.

© credit

Orgaandiefstal in de Brusselse metro

Drie jongemannen die ’s avonds de metro wilden nemen in de Brusselse stations Anneessens en Graaf van Vlaanderen, waren plots spoorloos verdwenen. Zonder ook maar één spoor na te laten. De hulpdiensten vonden de slachtoffers drie dragen later terug, met elk een gapende wonde aan de onderkant van hun buik. Allen waren ze het slachtoffer van orgaanhandel, waardoor ze elk een nier kwijt waren.

Glijbaan met scheermesjes

Wie in de jaren ‘90 in het Brusselse wildwaterpark Océade door de banen wilde glijden, kon maar beter geen geloof hechten aan een wild cowboyverhaal. Want enkele onverlaten zouden toen met behulp van kauwgom scheermesjes bevestigd hebben in de glijbanen, waardoor je tijdens het glijden lelijke snijwonden kon oplopen. Hetzelfde verhaal deed overigens de ronde voor de glijbanen van Aqualibi.