Gentse vrouw met ‘vergeten ziekte’ voegt daad bij het woord en start petitie tegen besparingen Maggie De Block: “Ik wil geen standaardantwoord!”

Gentse vrouw met ‘vergeten ziekte’ voegt daad bij het woord en start petitie tegen besparingen Maggie De Block: “Ik wil geen standaardantwoord!”

Foto: rr

Gent -

Jennifer Kesteleyn (32) kan haar behandeling voor een immuunziekte niet meer betalen als gevolg van besparingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. De Gentse schreef haar frustraties weg in een Facebook-post en is nu een petitie gestart tegen de minster. Het doel: antwoorden krijgen op enkele prangende vragen.

Eind 2014 kreeg Jennifer te horen dat ze lijdt aan ‘immuundeficiëntie’, een immuunziekte met “meer dan 250 verschillende aandoeningen die alle zeldzame ziekten zijn. Ze worden veroorzaakt door een aangeboren, genetisch defect in een of meer componenten van het immuunsysteem”, schreef de Gentse op haar Facebook.

“Ondertussen is het dinsdag 4 april 2017 en hing ik - tot voor kort - dus alle drie weken aan een baxter. Met nadruk op ‘hing’. Door besparingen van Maggie De Block heb ik te horen gekregen dat ik niet meer in aanmerking kom voor terugbetalingen. Per ziekenhuisopname gaat het immers over 1000 euro. Teveel om zelf te betalen gezien de frequentie van de behandeling. Maar wel noodzakelijk”, deed Jennifer een wanhopige oproep.

Alles heeft te maken met het feit dat sinds 1 april de terugbetalingsvoorwaarden voor de geneesmiddelen van Jennifer gewijzigd zijn. Ze worden dus niet meer terugbetaald. “Dit werd beslist op basis van internationale studies”, reageert het kabinet De Block. “We gaan wetenschappelijke bewijzen niet tegenspreken. Als haar arts kan aantonen dat ze wel effect hebben, kan die contact opnemen met de commissie en bewijzen op tafel komen leggen.”

LEES OOK: Gentse vrouw met ‘vergeten ziekte’ haalt uit naar De Block maar hoopt dat cruciale test redding brengt: “Sommige zijn er zelfs erger aan toe als ik”

Verzoekschrift

Na haar bericht op Facebook kreeg Jennifer heel wat steunbetuigingen. “Mijn Facebook is aan het ontploffen”, zei ze aan Nieuwsblad.be. “Er zijn heel wat mensen die in dezelfde situatie zitten. Sommige zijn er zelfs erger aan toe als ik. “Wat mij vooral stoort, is de communicatie van De Block. Van vandaag op morgen wordt de terugbetaling gestopt.”

Jennifer eist dan ook antwoorden van de minister en gaat daarom een verzoekschrift indienen bij Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). Ondertussen werd haar initiatief al door ruim 800 mensen ondertekend, en er komen er elke minuut bij. “Er wordt met name extra uitleg gevraagd betreffende de gewijzigde vergoedingsvoorwaarden voor alle geneesmiddelen behorende tot de klasse van de normale menselijke immunoglobulinen doorgevoerd op 1 april 2017 door Minister van Volksgezondheid, Dr. Maggie De Block”, klinkt het.

Ze hoopt op een viertal vragen een antwoord te krijgen. Want: “In tijden van budgettaire bezuinigingen op het Departement van Volksgezondheid, waarbij er sprake is om in 2017 902 miljoen euro te besparen, vrezen mezelf en de ondertekenaars van dit verzoekschrift dat niet enkel patiënten die baat hebben bij de behandeling met humane immunoglobulines, maar ook anderen gaan getroffen worden door het beleid van Minister De Block.”

“Geen standaardantwoord”

Op zich heeft Jennifer enkel haar eigen handtekening nodig want “ieder heeft het recht verzoekschriften in te dienen bij de openbare overheden”, lezen we op de website van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Dat gebeurt door een brief te richten aan de voorzitter (Siegfried Bracke, nvdr.), wat vergezeld moet gaan van de handtekening van de petitionaris. De voorzitter beslist dan wat er gebeurt met dit verzoekschrift. Het kan naar de commissie die bevoegd is voor de aangelegenheid waarop het verzoekschrift betrekking heeft, gaan, of voorgelegd worden in de Kamer.

“Ik wil liefst geen standaardantwoord krijgen waarin er staat: ‘Wij hebben deze mail overgemaakt aan onze administratie met de vraag uw verzoek te willen onderzoeken en u op de hoogte te houden van het gevolg dat eraan wordt verleend’. Dit was het antwoord op mijn initiële Facebook-post die werd doorgestuurd naar het kabinet van De Block”, aldus Jennifer. “Dus hoe meer mensen tekenen, hoe beter!”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees