Dit weten we al over de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund

De Duitse politie heeft woensdag één verdachte opgepakt na de aanslag op de spelersbus van voetbalploeg Borussia Dortmund. Hoewel de identiteit van de verdachte nog niet bekend is, zou het gaan om een man met "banden" met terreurorganisatie Islamitische Staat. Bij de aanslag vielen twee gewonden: Dortmund-speler Marc Bartra, die al geopereerd werd, en een agent.

adm, wic, mtm

WAT IS ER PRECIES GEBEURD?

Dinsdagavond rond 19.15 uur werd de spelersbus van Borussia Dortmund getroffen door drie explosies. De explosieven waren verstopt in een haag langs de weg. Het team was op dat moment net op weg naar het eigen Signal Iduna Park, het stadion waar het goed anderhalf uur later de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Champions League had moeten spelen tegen het Franse AS Monaco.

Door de drie explosies werden de wielen van het voertuig geraakt en brak één van de ramen. Volgens de politie gaat het om "een gerichte aanval" tegen de ploeg en werden er "zware springtuigen gebruikt", en geen voetzoekers zoals dinsdagavond de ronde deed op sociale media.

"Ik zat op de bus op de laatste rij naast verdediger Marc Bartra", vertelde Dortmund-doelman Roman Bürki aan de krant Blick. "Toen de bus de hoofdstraat opdraaide, hoorden we een luide knal, een echte explosie. We hebben ons toen gebukt en op de grond gelegd, omdat we niet wisten of er meer zou gebeuren. Marc werd daarbij geraakt door rondvliegende glassplinters."

ZIJN ER SLACHTOFFERS GEVALLEN?

Er vielen geen dodelijke slachtoffers, wel gewonden. Onder meer de 26-jarige Spaanse verdediger Marc Bartra raakte gewond. Hij liep een spaakbeenbreuk en kwetsuren aan de rechterpols op, en werd dinsdagavond nog geopereerd. Die operatie is goed verlopen. Het is weinig waarschijnlijk dat de 26-jarige verdediger dit seizoen nog in actie komt, maar hij stelt het wel redelijk goed. "Alle omstandigheden in acht genomen gaat het behoorlijk goed met Marc", meldde Dortmund. "Hij zal de partij tegen Monaco op televisie volgen en wenst zijn ploegmaats alle succes toe".

Ook een politieman raakte gewond. Hij reed voor de bus om het team te escorteren naar het stadion, zo klonk het woensdagochtend in een verklaring van de politie van Dortmund. Hij liep een verwonding op door de drie explosies en verkeerde ook in shocktoestand. De man kan voorlopig nog niet opnieuw aan de slag.

WIE IS VERANTWOORDELIJK VOOR DE AANSLAG?

Dat is voorlopig nog niet bekend. De politie heeft woensdag één verdachte opgepakt. Het gaat om een man die banden zou hebben met terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS). Na de aanslag circuleerden er twee "opeisingsbrieven": een met islamistische achtergrond en een met antifascistische inslag. Na een eerste evaluatie hecht het federaal parket echter weinig geloof aan die laatste.

WELKE MAATREGELEN ZIJN ER GENOMEN?

Omdat rekening gehouden wordt met de mogelijkheid van een aanslag, kwamen de hulpdiensten meteen massaal ter plaatse om het gebied te ontruimen. De spelers van Borussia werden in veiligheid gebracht terwijl in het Signal Iduna Park de fans al toestroomden. Na crisisberaad werd besloten de match uit te stellen naar woensdagavond 18.45 uur.

Voor de wedstrijd van woensdag belooft de Duitse politie een enorme politiemacht op de been te brengen, om de veiligheid van de spelers en de fans te kunnen garanderen.

Borussia Dortmund is intussen via Twitter een actie gestart om slaapplaatsen voor de fans van het Franse AS Monaco te vinden. Onder de hashtag #bedforawayfans kunnen slaapplekken worden aangeboden voor de aanhang van AS Monaco. Dat initiatief kon alvast op veel bijval rekenen.

INTERNATIONALE REACTIES

De internationale en Europese voetbalbond hebben de aanval op de spelersbus van Borussia Dortmund scherp veroordeeld. "De FIFA veroordeelt de incidenten in Dortmund in de krachtigste bewoordingen", zei voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond. "Onze gedachten zijn na deze onverklaarbare gebeurtenissen bij de club en de fans van Borussia en AS Monaco."

Aleksander Ceferin, de voorzitter van de Europese bond UEFA, zei dankbaar te zijn dat de autoriteiten en beide clubs met "gezond verstand" op de situatie hebben gereageerd. "Het was de juiste beslissing om de wedstrijd uit te stellen. De veiligheid van de fans, spelers en officials staat altijd voorop", zei hij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer