Dirk Van Overmeire pluist geschiedenis van de Zwartzusters uit

Dirk Van Overmeire pluist geschiedenis van de Zwartzusters uit

Dirk Van Overmeire buigt zich over de inboedel van de Zwartzusters. Foto: ycs

Koekelberg -

Onderzoeker Dirk Van Overmeire werkt aan een inventaris van het museum van de Zwartzusters. Die moet het museum in de Koekelbergse basiliek een nieuw elan geven. Van heel wat stukken weet niemand van waar ze komen of hoe ze bij de zusters terecht gekomen zijn.

“Feministen kun je ze niet noemen, dat zou te kort door de bocht zijn, maar de Zwartzusters waren op hun manier wel revolutionair”, vertelt Van Overmeire.

“Een zuster, dat was toen iemand die in een afgesloten klooster verbleef en zo goed als geen contact had met de buitenwereld. Maar de Zwartzusters trokken erop uit. Ze verzorgden pestlijders, begraafden de doden en deden aan liefdadigheidswerk.”

Wie meer te weten wil komen over de Zwartzusters, kan terecht in de basiliek van Koekelberg, waar een museum aan hen gewijd is. Maar veel kom je er niet te weten. Eerder dan antwoorden geven, roepen de tentoongestelde items vooral vragen op..

zDoor de collectie te inventariseren en te speuren in de archieven, wil ik de verhalen achter die stukken ontdekken. Met die kennis kunnen we het museum een nieuwe dynamiek geven. Verder denk ik aan een publicatie over de Zwartzusters. Daar is tot op heden nauwelijks iets over geschreven.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio