N-VA stelt zich vragen bij Geens zijn “afhankelijkheid” van Turkse staatsveiligheid

“Met deze minister van Justitie voelen we ons niet meer veilig”

“Met deze minister van Justitie voelen we ons niet meer veilig”

Koen Geens viel Liesbeth Homans persoonlijk aan op zijn eigen website. In een felle reactie stelt N-VA Geens’ veiligheidsbeleid in vraag. Foto: ISOPIX

Het gaat van kwaad naar erger binnen de regering. N-VA stelt zich nu zelfs openlijk vragen bij de aanpak van CD&V-minister Koen Geens op Staatsveiligheid. “We kunnen niet aanvaarden dat hij rekent op Turkse inlichtingendiensten om te zorgen voor onze veiligheid”, klinkt het fel. Veiligheidsexpert Brice De Ruyver waarschuwt N-VA: “Het belang van die info uit Turkije is echt niet te onderschatten.”

Achter gesloten deuren had Staatsveiligheid haar forse kritiek op Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) ­eigenlijk al uitgesproken. Maar voor alle zekerheid ­zette justitieminister Koen Geens (CD&V) Homans op zijn persoonlijke website toch nog even openlijk in de wind. “Het kan niet dat de informatie van een inlichtingendienst ­publiek gebruik wordt zonder dat vooraf te overleggen met die dienst”, schrijft Geens over Homans’ beslissing om de erkenning van een moskee in te trekken “op basis van een rapport van Staats­veiligheid”. Hij verwijst meteen ook naar de gevolgen voor de samenwerking met de Turkse inlichtingendiensten. “De relaties met buitenlandse bronnen en partners kunnen daardoor in het gedrang ­komen.”

Meer budget

Dat N-VA de nieuwe uithaal vanuit het CD&V-kamp niet zou appreciëren, was te verwachten. Maar erger nog voor premier Charles Michel (MR) en zijn regering: de partij koppelt het meteen ook aan stevige inhoudelijke kritiek op het beleid van Geens. “Veiligheid is een absolute prioriteit, maar als de minister van Justitie zegt dat we afhangen van informatie van de Turkse overheid mogen we ons toch vragen stellen?” zegt N-VA-fractieleider Matthias Diepen­daele. “Ik voel mij eerlijk gezegd niet meer zo veilig nu ik weet dat de minister van Justitie op die Turkse inlichtingendiensten rekent om te zorgen voor onze veiligheid. We gaan toch niet aanvaarden dat onze veiligheid van hún veiligheidsdiensten afhangt? De justitieminister kan daar toch iets aan doen?”

Diependaele vindt bijvoorbeeld dat Geens meer budget zou moeten vragen. “Zodat we tenminste zelf onze informatie kunnen vergaren. De topman van Staatsveiligheid heeft al vaak gezegd dat ze ­onderbemand zijn.”

“Met deze minister van Justitie voelen we ons niet meer veilig”
Brice De Ruyver. Foto: Photo: Tom Palmaers

Olie op het vuur

Dat Staatsveiligheid om meer personeel smeekt, is een feit. Maar veiligheidsexpert Brice De Ruyver (UGent) waarschuwt dat de uitspraken van N-VA richting Turkije niet zonder ­risico zijn. “We mogen niet onderschatten hoe belangrijk die Turkse inlichtingendiensten zijn voor ons”, zegt hij. “Zeker nu veel Syriëstrijders daar zijn blijven hangen. Turkije kan ze ook gewoon laten passeren en ons droogleggen qua informatie.” Ook Geens waarschuwde dat het “niet het moment is om olie op gelijk welk vuur te gieten”.

Volgens een N-VA-topper zijn die uitspraken overtrokken. “We moeten ons ook geen illusies maken. Met de Turken was het toch al moeilijk samenwerken. We moeten juist onze rangen sluiten.”

Al lijkt dat er niet meteen aan te komen, met de nieuwe uithalen van beide partijen. En Staatsveiligheid is misschien wel het grootste slachtoffer. “Zij leven bij gratie van de discretie, ieder woord is er één te veel”, zegt De Ruyver. “Beter worden we hier dus niet van.”

“Met deze minister van Justitie voelen we ons niet meer veilig”
Jaak Raes. Foto: belga

Topman Staatsveiligheid is het beu: “Dit zie je alleen in bananenrepublieken”

Jaak Raes, topman van Staats­veiligheid, hult zich normaal liever in stilzwijgen. Maar de ergernis over het politieke spel rond onze inlichtingendiensten haalt de bovenhand.

“Ik heb maandag een getuigenis afgelegd achter gesloten deuren. Ik dacht dat we afspraken hadden gemaakt met het parlement dat daar niets uit naar buiten zou komen. Dan kan ik alleen betreuren dat er gelekt wordt en kan ik alleen betreuren dat nota’s van Staatsveiligheid integraal in de kranten staan. Dat zie je nergens ter wereld, behalve in bananenrepublieken. En ik mag hopen dat we dat nog niet zijn.”

In de onderzoekscommissie naar de aan­slagen van 22 maart zei ­Raes nog dat de veiligheids­cultuur in ons land stilaan verbetert. “Daar moet ik nu toch op terugkomen”, zegt hij ontgoocheld.

Corrigeer

MEER NIEUWS