Miljoenenboete wegens falen hogesnelheidslijn richting België

Miljoenenboete wegens falen hogesnelheidslijn richting België

Foto: jan lankveld

NS en ProRail krijgen van staatssecretaris van Infrastructuur Sharon Dijksma een miljoenenboete vanwege tegenvallende prestaties op de hogesnelheidslijn richting België. Voor de Nederlandse Spoorwegen is dit de laatste waarschuwing. Presteert NS dit jaar weer ondermaats, dan moet het staatsbedrijf samenwerken met concurrenten, schrijft het Algemeen Dagblad.

De NS krijgen een boete van 1,25 miljoen euro vanwege tegenvallende prestaties op het snelle spoor richting België, terwijl spoorbeheerder ProRail 1,05 miljoen euro moet betalen vanwege het niet nakomen van de afspraken met de PvdA-bewindsvrouw.

Volgens staatssecretaris Dijksma presteerden NS en ProRail in 2016 “over de hele linie beter dan de jaren ervoor”. “Maar de hogesnelheidslijn blijft helaas een achilleshiel. Dit moet écht beter. Want net als op de rest van het spoor hebben reizigers op deze lijn recht op een trein die op tijd rijdt en een grote kans op een zitplaats.”

De Nederlandse reizigersvereniging Voor Beter OV vindt dat de reizigers van de IC-Direct (Amsterdam-Breda) en de IC-Brussel (Amsterdam-Brussel) compensatie moeten krijgen voor de “schandalige kwaliteit” van die lijnen. “De boetes komen niet ten goede aan de reiziger, terwijl de NS de zoveelste aller-, maar dan ook echt allerlaatste waarschuwing krijgt”, stelt de organisatie.

“In plaats van de treindienst op de HSL te laten uitvoeren door een spoorwegmaatschappij die dat wél kan, zadelen de achtereenvolgende PvdA-staatssecretarissen de reiziger op met een waardeloze treindienst, waarvoor door middel van een toeslag tussen Schiphol en Rotterdam zelfs extra moet worden betaald”, besluit Voor Beter OV.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees