Dortmund-speler moet vechten tegen tranen na wedstrijd: "We verdienen veel geld, maar zijn ook mensen

Borussia Dortmund-trainer Thomas Tuchel heeft na de verloren heenmatch (2-3) tegen Monaco in de kwartfinale van de Champions League snoeihard uitgehaald naar de UEFA. Tuchel is woedend dat zijn team amper één dag na de aanslag op de ploegbus van zijn team al het veld op moest. De meest emotionele getuigenis na de match kwam van middenvelder Nuri Sahin. Die barstte achteraf voor de camera’s bijna in tranen uit.

Minder dan 24 uur na de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, moesten de Duitsers al opnieuw het veld op voor de levensbelangrijke kwartfinale tegen Monaco. Ongehoord, vindt trainer Tuchel. “Na de aanslag wilden we graag meer tijd om dit te verwerken. En daar heeft men ons niet de tijd voor gegeven. De UEFA heeft ons simpelweg gezegd: jullie spelen morgen.”

“We voelen ons genegeerd. Niemand heeft onze mening gevraagd. De beslissing is genomen bij de UEFA ergens in Zwitserland. Enkele minuten na de aanslag kregen we een sms van ginder met de boodschap dat we een dag later al zouden moeten spelen. Alsof er enkel een blikje bier tegen ons bus was gegooid. We stonden op dat moment nog aan onze bus. Bartra werd op dat toen net naar het ziekenhuis afgevoerd.”

Door het pijnlijke thuisverlies in de heenmatch (2-3) is de kans klein dat Dortmund zich alsnog zal kunnen plaatsen voor de halve finales van de Champions League. “Het was nochtans onze droom om die halve finale te kunnen spelen. We wilden in de kwartfinale op ons best zijn, competitief zijn. Dat was niet het geval. Er zijn spelers die de aanslag in hun hoofd weg konden steken, maar anderen hebben de gebeurtenissen mee op het veld genomen.”

Nuri Sahin in tranen: “We verdienen veel geld, maar zijn ook mensen”

 “Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden. We hebben zo’n aanslagen al vaak op tv gezien, maar dat was toch telkens veraf voor ons. Zelfs al was het in Istanboel in mijn thuisland Turkije op nieuwjaarsavond. Gisterenavond hebben we gevoeld hoe het is om er middenin te zitten. Dat gevoel wens ik niemand toe. Pas toen ik de tweede helft op het veld kwam heb ik aan voetbal gedacht. Dinsdagavond toen ik naar huis ging, besefte ik niet wat er gebeurd is. Maar toen ik mijn vrouw en kind voor de deur zag wachten snapte ik hoeveel geluk we hebben gehad. Ik weet dat voetbal ontzettend belangrijk is. We houden van voetbal. Ik weet dat we veel geld verdienen en een bevoorrecht leven leiden, maar we zijn ook mensen. Er is veel meer dan voetbal in het leven. Ik zal de rest van mijn leven de gezichten op de bus blijven onthouden.”

Ook verdediger Sokratis was achteraf niet mals. “Wij zijn geen dieren. Wij zijn mensen met families en kinderen. We waren blij dat we nog leefden. We konden onmogelijk al met ons hoofd bij die match zijn.”

Dortmund-speler moet vechten tegen tranen na wedstrijd:
Foto: EPA

Beluister nu de seizoensspecial van ‘Sjotcast’: awards 2019

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.