Waregem overweegt publieke barbecues langs Leieboorden

Waregem overweegt publieke barbecues langs Leieboorden

In Avelgem staan er, tot vreugde van schepen Tom Beunens, al publieke barbecues. Foto: pma

Waregem -

Barbecueën op een publieke plaats en op een barbecue die je niet zelf moet meebrengen. Het kan binnenkort misschien ook in Waregem. Het stadsbestuur onderzoekt, op vraag van N-VA, de installatie van publieke barbecues.

Na Avelgem waar je sinds vorige zomer publieke barbecues kan gebruiken, overweegt ook Waregem zo'n barbecues te installeren. Dat blijkt uit een vraag die gemeenteraadslid Xander Pruvoost (N-VA) op de gemeenteraad stelde. “Er zijn heel wat pleintjes en zitbanken in onze stad. Maar het is pijnlijk om vast te stellen hoe weinig deze infrastructuur gebruikt wordt. En als er al gebruik van gemaakt wordt, is het vaak niet door de beoogde doelgroep. Denk maar aan mensen die een jointje roken in het park of met brommers rondracen op een grasveld.” Een aantal publieke barbecues zouden er volgens Pruvoost voor kunnen zorgen dat die pleintjes in de toekomst wél juist benut worden.

Voedselveiligheid

Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) is het voorstel genegen. Meer nog: hij heeft al een mogelijke locatie in gedachten: de Leieboorden. Maar vooraleer het zover is, wil de burgemeester het voorstel grondig laten onderzoeken. “Zo'n publieke barbecue kan ook negatieve gevolgen hebben. Denk maar aan zwerfvuil, brandgevaar en de voedselhygiëne. Als iedereen daar zijn etensresten en vet achterlaat, kan dat niet goed zijn voor de algemene gezondheid. We moeten onderzoeken hoe we dat soort problemen kunnen vermijden.” De burgemeester polst ook naar de ervaringen in gemeenten waar al zo'n barbecues staan. “Als hun ervaringen goed zijn, wil ik het zeker overwegen, te starten met een proefproject op één locatie. En als dat aanslaat, kunnen we uitbreiden.”

Pruvoost ziet de barbecues ook als een manier om buren dichter bij elkaar te brengen. “Heel wat mensen kennen nauwelijks nog hun buren. Het is voor ons als stad een uitdaging om beleving, dynamiek en samenhang te creëren.”

De burgemeester benadrukt wel dat er nu al fors geïnvesteerd wordt in buurtversterkende maatregelen. “Denk maar aan de feestcheques die buurtcomités kunnen krijgen als ze iets organiseren en de Dag van de Buren waaraan tal van Waregemse wijken deelnemen.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio