Politie blijft patrouilleren, want nog onduidelijk of meisjes ook achter andere branden zitten

Verraden door Facebook: twee tieners stichten brand in verlaten drukkerij

Verraden door Facebook: twee tieners stichten brand in verlaten drukkerij

Het gebouw is een geliefkoosd doelwit voor brandstichters. De brandweer moest er de voorbije week drie keer heen. Foto: ddj

Brugge -

Twee meisjes van 13 en 14 jaar zetten maandag mogelijk de voormalige drukkerij Catharina Press in lichterlaaie. Er waren kinderen gezien in de buurt en de politie zocht verschillende ouders op, maar het was een chatsessie op Facebook die uiteindelijk aan het licht bracht wie de daders zijn.

Geen plek die de spuitgasten van de Brugse brandweer ondertussen beter kennen dan de voormalige drukkerij Catharina Press in Sint-Pieters. Sinds vorige week vrijdag rukten ze maar liefst drie keer uit voor een brand in het gebouw in het Tempelhof waarbij die van maandag veruit de ergste was. De vlammen sloegen uit de ramen. Telkens werden de spuitgasten geconfronteerd met meerdere brandhaarden waardoor al snel duidelijk werd dat er kwaad opzet in het spel was.

Het verlaten pand staat al jaren bekend als trekpleister voor de spelende jeugd en aangezien het de afgelopen week paasvakantie was, rezen vermoedens dat de daders wel eens jongeren uit de buurt zouden kunnen zijn. Getuigen hadden naar eigen zeggen ook kinderen zien weglopen op de dagen van de feiten, wat ertoe leidde dat de Brugse politie besloot om extra controles te doen in de buurt.

Voor jeugdrechter

Naast die controles werden ook ouders aangesproken in een poging de daders te ontmaskeren. Zo ging de bal aan het rollen en lieten verscheidene kinderen uit de buurt verstaan dat ze wisten wie de zware brand van afgelopen maandag had veroorzaakt.

Al chattend op Facebook zouden twee meisjes laten vallen hebben dat zij de daders waren van de brand, al wil het parket momenteel nog niet bevestigen dat ze zo bij de verdachten uitkwamen.

De meisjes worden momenteel enkel gelinkt aan de zware brand van maandag, verder onderzoek moet uitwijzen of ze er ook vrijdag en dinsdag aan het werk waren.

Ondertussen worden ze ter beschikking gesteld van de jeugdrechter en worden ze mogelijk in een instelling geplaatst, al is er ook nog een mogelijkheid tot een alternatieve straf.

Verhoogde aanwezigheid

De verhoogde politieaanwezigheid in de buurt wordt wel nog niet meteen afgebouwd. “Aangezien er mogelijk nog andere jongeren bij betrokken waren, blijven we nog extra controles doen”, zegt woordvoerder Philippe Tankrey van de Brugse politie. “We nemen vooralsnog geen risico's en evalueren de situatie dag per dag.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees