Turkije-expert legt hypocrisie van Erdogan en Belgische 'ja-stemmers' bloot: "Uiteindelijk is dit geen schitterend resultaat"

Turkije-expert legt hypocrisie van Erdogan en Belgische 'ja-stemmers' bloot: "Uiteindelijk is dit geen schitterend resultaat"

Foto: EPA

Iets meer dan de helft van de Turken heeft zich zondag voorstander getoond van de grondwetswijziging die president Recep Tayyip Erdogan voorstelde, waarmee Turkije de omslag van een parlementair naar een presidentieel systeem maakt. "Het worden dus spannende tijden in Turkije", zegt Dirk Rochtus, docent Internationale Politiek aan de KU Leuven en Turkije-kenner, op Radio 1.

"De opiniepeilingen beloofden een nek-aan-nekrace, dus het had evengoed 'nee' kunnen worden. Uiteindelijk is dit toch geen schitterend resultaat voor Erdogan. Hij heeft het hele overheidsapparaat ingeschakeld voor zijn campagne en de 'nee-stemmers' moesten heel wat moed hebben om zelf campagne te voeren. Turkije verkeert nog steeds in de noodtoestand, dus je kan nog altijd zonder reden opgepakt worden. Het was dan ook gevaarlijk om uit te komen als 'nee-stemmer'."

De Turkse oppositie is kwaad en eist een hertelling van 60 procent van de stemmen. "De maatschappij is verdeeld, zo blijkt uit de resultaten", zegt Rochtus. "Dat de oppositie een hertelling vraagt, is nieuw. Dit zal de polarisering enkel opdrijven. Het worden dus spannende tijden in Turkije. Erdogan heeft nu wel waar hij al jaren van droomt. Hij had als president grondwettelijk gezien vooral een ceremoniële functie. Nu heeft hij de premier kunnen uitschakelen en zal alle uitvoerende macht in handen komen van de president."

LEES OOK: Turkije zegt “ja”: wat verandert er nu precies?

"Er is ook geen tegengewicht voor hem, in tegenstelling tot in de Verenigde Staten. Hij kan bovendien voorzitter blijven van zijn partij. Erdogan zal twee termijnen van vijf jaar kunnen regeren, tot 2029 dus. Zo kan hij in 2023 de 100e verjaardag van de Turkse republiek vieren en zeggen: 'Kijk eens wat voor een schitterend land dit is'. Hij heeft uiteraard de economie opgekrikt en grote infrastructuurwerken uitgevoerd, waardoor hij een grote aanhang heeft. Maar is heerst ook grote instabilieit en chaos. Zijn boodschap is nu: 'stem op mij want we moeten dit bedwingen', terwijl die chaos van eigen makelij is."

"Erdogan heeft zich ook laten mesleuren in het conflict in Syrië, waarvan het geweld voor een deel is overgewaaid naar Turkije, en er is nog steeds geen oplossing voor de spanningen met de Koerden."

LEES OOK: Erdogan en aanhangers vieren “historische beslissing”, oppositie eist hertelling

Dubbele nationaliteit

Heel wat Turken in het buitenland stemden voor de grondwetswijziging, zoals 77% van de Turken in België. "Turken in het buitenland verheerlijken nogal makkelijk hun vaderland", stelt Rochtus. "Ze zijn sowieso vrij nationalistisch maar zien enkel de goede dingen. Ze worden namelijk niet geconfronteerd met de problemen in hun vaderland. Dat is ook een teken aan de wand, dat ze hier niet zo geïntegreerd zijn. Ze volgen vaak enkel Turkse media."

"Als je kritiek geeft op Erdogan of Turkije krijg je snel het verwijt dat je tegen hen bent. Ze kunnen vaak niet relativeren wat er in hun vaderland aan de hand is. De dubbele nationaliteit? Die draagt daar aan bij. Zolang dat blijft bestaan, zal men blijven focussen op Turkije. Dit afschaffen kan een middel zijn om bijvoorbeeld Turken meer naar ons te trekken, dus die discussie is zeker de moeite waard. In Duitsland heeft men het onder bondskanselier Gerhard Schröder gedaan. Daar moest men voor zijn of haar 23e kiezen. Maar dat is later weer afgeschaft."

LEES OOK: CD&V-Kamerlid Bogaert: “Stop dubbele nationaliteit nu”

"Noodtoestand in Turkije verlengd na referendum"

Na de nipte overwinning van staatshoofd Recep Tayyip Erdogan in het Turkse referendum zou de noodtoestand er opnieuw verlengd worden. TV-zender CNN Türk meldt dat de veiligheidsraad er maandag eerst over zal samenkomen en daarna het kabinet, die beiden voorgezeten worden door Erdogan. Dinsdag komt vervolgens het parlement opnieuw bijeen, dat met de verlenging moet instemmen. Omdat de AKP van Erdogan een meerderheid heeft in het parlement is het zeker dat het er akkoord mee zal gaan.

Erdogan riep de noodtoestand uit na de poging tot staatsgreep in juli vorig jaar. Sindsdien is ze al twee keer verlengd. Normaal zou ze aflopen dinsdagnacht. Erdogan verklaarde al voor het referendum dat de noodtoestand opnieuw verlengd kan worden. De oppositie klaagde aan dat haar campagne voor het referendum werd geboycot door de noodtoestand, onder meer omdat die de vrijheid van vergadering inperkte.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees