De ogen van uw kinderen zijn in gevaar, één op vier kinderen ziet niet goed

De ogen van uw kinderen zijn in gevaar, één op vier kinderen ziet niet goed

Archiefbeeld Foto: rr

In de Benelux is 1 op 4 jongeren tussen 16 en 24 jaar bijziend. Dit aantal is in minder dan 40 jaar verdubbeld. Onderzoekers uit Australië verwachten dat ongeveer de helft van de wereldbevolking zal lijden aan bijziendheid of myopie tegen 2050.

Normaal ontwikkelt myopie zich in de puberteit, maar tegenwoordig krijgen kinderen er jonger en jonger last van. “Ik zie regelmatig kinderen tussen 5 en 8 die al lijden aan myopie”, zegt Jean-Pierre Dujardin, oogarts in La Louvière. “Vroeger was het eerder uitzonderlijk dat zulke jonge kinderen aan bijziendheid lijden.”

De oorzaak van de bijziendheid bij jonge kinderen is waarschijnlijk het gebruik van elektronische schermen. “Kleine kinderen komen veel te vroeg in aanraking met televisie, computers, tablets en gsm. Deze gewoonte is slecht voor de ogen”, zegt Dujardin. “Het blauwe licht dat schermen uitzenden is agressief voor netvlies en kan op lange termijn de lens beschadigen”, vult oogarts Françoise Rosy aan.

Laat uw kind controleren

Er zijn verschillende indicatoren waaraan u kunt zien dat uw kind oogproblemen heeft. De eerste symptomen komen vaak voor in de schoolsfeer. Zo wil het kind dicht bij het bord zitten, heeft het vaak last van hoofdpijn en schrijft of leest het met zijn neus tegen het blad. Maar ook andere dingen zoals met half toegeknepen oogjes naar de televisie kijken, ogen die prikken en tranen, veel knipperen en lichtgevoeligheid, zijn symptomen van bijziendheid.

De school merkt deze problemen meestal op en meldt dit dan aan de ouders. Toch gaat zo’n 40% van de kinderen niet langs bij een specialist. Dit kan echter slechte gevolgen hebben voor de ogen van uw kind. De ergere vormen van myopie kunnen leiden tot cataract, glaucoom, netvliesveroudering en zelfs heel af en toe tot onomkeerbare blindheid.

Specialisten raden aan om naar een oogarts te gaan vanaf het kind 4 jaar oud is en daarna om de twee jaar ter controle. Bijziendheid kan immers van het ene op het andere jaar opkopen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees