Tuchtcommissie UGent adviseert om prof te degraderen na klachten over seksuele intimidatie

Tuchtcommissie UGent adviseert om prof te degraderen na klachten over seksuele intimidatie

Foto: blg

Gent - Een degradatie van "gewoon hoogleraar" naar "hoogleraar", met een fiks loonverlies tot gevolg. Dat is het advies van de tuchtcommissie van de UGent. Die buigt zich over het lot van de Gentse professor die vorige zomer in opspraak kwam wegens machtsmisbruik en seksuele intimidatie van doctoraatsstudentes.

Het advies van de tuchtcommissie komt er na de heisa rond machtsmisbruik en seksuele intimidatie aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte in Gent. Een prof in de vakgroep letteren zou doctoraatstudentes die hij begeleidde, geïntimideerd hebben en hen gepusht hebben om een relatie met hem aan te gaan. Schamper bracht de affaire vorig jaar aan het licht en nieuwssite Apache had het zelfs over een doofpotoperatie, waarbij rector Anne De Paepe het verwijt kreeg klachten onder de mat te vegen.

Omdat geen van de doctoraatsstudentes officieel klacht indiende, besliste De Paepe vorige zomer om zelf met een dossier naar de tuchtcommissie voor zelfstandig academisch personeel te stappen. Die bestaat uit een magistraat en vijf proffen, die de professor "deels" schuldig bevonden. "Begin deze maand hebben ze het advies geformuleerd om de professor te degraderen naar "hoogleraar"", zegt Tine Dezeure. 

Volgens knack.be zegt de tuchtcommissie dat er wederzijdse instemming was bij de affectieve en seksuele relaties van de professor. Echt sprake van grensoverschrijdend gedrag, in de zin van de welzijnswet over veiligheid en gezondheid op het werk, was er dus niet. Toch adviseert de tuchtcommissie om hem een sanctie op te leggen: zijn houding niet verenigbaar zou geweest zijn met het ambt van professor. Het loonverlies kan oplopen tot 10.000 euro bruto per jaar.

De professor kan nu wel nog beroep aantekenen. Maar dat lijkt voorlopig niet gebeurd. "Sowieso kan de tuchtcommissie zelf geen sanctie opleggen. Dat kan alleen het bestuurscollege, die later beslist of ze het advies volgt of niet. Dat kan deze maand zijn, maar evengoed pas deze zomer", aldus Dezeure. "Tot die tijd komt de professor in kwestie niet in contact met onze studenten of werknemers."

 

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS