Eli De Rijck begraven: “Je was een door en door goed mens”

Eli De Rijck begraven: “Je was een door en door goed mens”

Op de kist van Eli De Rijck lag de halsketen die hij als opperdeken zo vaak had gedragen. Foto: FVV

Gent -

Afscheid met ‘Klokke Roeland’, zoals hij elk jaar tijdens ‘zijn’ Kaarskensstoet afscheid nam van de Gentse Feesten. Burgemeester Daniël Termont nam dinsdag het woord op de begrafenis van opperdeken en Korenmarkt-organisator Eli De Rijck (81): “Je was een door en door goed mens.”

De begrafenis van Eli De Rijck vond dinsdag plaats in de Onze-Lieve-Vrouw Presentatiekerk in het ­Klein Begijnhof in de Lange Violettestraat. Eli De Rijck woonde vlakbij en hij kwam vaak in het begijnhof. Vorige week overleed hij na een hartstilstand.

Alleman

Zevenhonderd mensen kwamen afscheid nemen: vrienden, collega’s, oud-leerlingen van het Sint-Amandusinstituut en veel bekende Gentenaars. Het schepencollege was ruim vertegenwoordigd. En naast onder anderen oud-burgemeester Frank Beke, Coco Jr., SMAK-directeur Philippe Van Cauteren, Guido De Leeuw van Trefpunt en Dille waren er ook delegaties van de Gentse dekenijen. Met hun vlaggen vormden ze een erehaag. Norbert Detaeye, deken van het Patershol, speelde en zong gospels.

Linda Demuynck nam het woord namens de familie: “We voelen leegte en proberen dit toe te laten in het geraas van alle media-aandacht die er is. We willen waardig afscheid nemen, want je was veel meer dan de organisator of de opperdeken.”

Eli De Rijck was ook de man die zijn kinderen met een mopje leerde hoe ze het woord ‘monniken’ moesten schrijven. Hij was de opa die met zijn kleinkinderen mee naar school ging om goocheltrucs te demonstreren. En hen met zijn autosleutels aan hun voetjes kriebelde.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio