Beauty

Dit is de beste pose voor een selfie, volgens de wetenschap

Dit is de beste pose voor een selfie, volgens de wetenschap

Foto: Shutterstock

Je altijd afgevraagd wat je beste hoek nu is? Wel de wetenschap heeft er een antwoord op gevonden. Zo blijkt de linkerkant van je gezicht het meest aantrekkelijk te zijn in een selfie. Je weet dus wat je te doen staat als je meer likes wilt verzamelen.

De Australische Anukka Lindell, professor in de experimentele neuropsychologie en verbonden aan de La Trobe University in Melbourne, onderzocht via sociale media foto's waarbij de #selfie werd gebruikt. Ze analyseerde de tien meest recente foto's van 100 vrouwen en evenveel mannen, wat goed was voor in totaal 2.000 foto's. Daaruit bleek dat er verhoudingsgewijs heel wat meer selfies waren die de linkerwang toonden in plaats van een centrale foto of de rechterwang.

Tips

"Uit 92 procent van de voorbeelden bleek dat er bij het poseren vooroordelen meespelen, waarbij 41 procent een voorkeur geeft aan de linkerwang, 31,5 procent aan de rechterwang en slechts 19,5 procent voor een pose in het midden opteerde", zegt Lindell. "Ondanks dat onderzoek aantoont dat centraal poseren er even emotioneel expressief uitziet als een pose waarbij de linkerwang in beeld komt, wordt dat veel minder vaak gebruikt omwille van één simpele reden: het ziet er minder flatterend uit. Tips voor het 'perfecte portret' en de 'perfecte selfie' houden dan ook in dat je de camera best niet frontaal aankijkt, tenzij je groter wilt lijken. Draai daarentegen 3/4 of 2/3 richting de camera zodat je hoeken beter zichtbaar zijn en de jukbeenderen in de verf worden gezet. Zo zie je er ook magerder uit."

Meer likes

Bovendien leken vrouwen nog meer dan mannen een voorkeur te geven aan de linkerkant, al is niet duidelijk waarom dat het geval is. Wie meer likes wil verzamelen, kiest sowieso trouwens best voor een selfie. Dat levert op Instagram 1,1 tot 3,2 keer meer likes op. En is er ook een mogelijke verklaring voor dat alles? "De theorie vertelt dat poses van de linkerwang intuïtief als emotioneel opener en meer expressief worden aanzien dan die van de rechterwang", zegt Lindell, die denkt dat dat komt omdat die kant van het gezicht wordt gecontroleerd door de emotioneel dominante rechterhelft van de hersenen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees