Vader van vermoorde Valentin (18): “Iedereen hield van hem, hij zou nooit iemand kwaad hebben gedaan”

Vader van vermoorde Valentin (18): “Iedereen hield van hem, hij zou nooit iemand kwaad hebben gedaan”

Voor de ouders van Valentin Vemeesch (18) uit Wanze, bij Luik, is de dood van hun zoon ondraaglijk. Vooral de manier waarop hij aan zijn einde is gekomen, kunnen ze maar niet vatten. Vastgebonden, gemarteld en dan in de Maas gegooid. “Waarom? Iedereen hield van hem”, zegt zijn familie.

Dorian, Alexandre, Loïc, Belinda (allemaal 19 en 20 jaar oud) en een minderjarige zijn door de politie opgepakt voor de dood van dementaal gehandicapte Valentin. De meerderjarigen zitten in de cel, de minderjarige in een jeugdinstelling. Wie wat precies heeft gedaan, staat nog altijd niet vast. Maar ze hebben wel allemaal een aandeel in dit wansmakelijke verhaal.

Lang zal het normaal niet duren voor de politie alle puzzelstukjes in elkaar kan laten passen. Want de meeste feiten zijn gefilmd. En of ze hem nu dood wilden of niet, door hem in het water te gooien wisten de daders

Voor de familie van Valentin is het zwaar om dragen. Toen zijn fiets werd gevonden aan de boorden van de Maas, wisten zijn ouders dat ze zich op het ergste moesten voorbereiden. Hun zoon was mentaal gehandicapt en kon helemaal niet zwemmen. Dat en het koude water maakten dat hij geen kans maakte zou hij in het water gevallen zijn.

Vader van vermoorde Valentin (18): “Iedereen hield van hem, hij zou nooit iemand kwaad hebben gedaan”
Alexandre, Loïc, Dorian en Belinda werden opgepakt voor de dood van Valentin Foto: rr

Vorige vrijdag werd hun grootste angst waarheid. Hun zoon werd opgevist. Maar tussen in het water gevallen en verdronken en wat er nu gebeurd is, dat maakt een groot verschil voor de ouders en vooral veel zwaarder om dragen. Waarom? Die vraag hebben ze zich al honderd keer gesteld.

“Je bent als ouder nooit klaar om zo een verlies te verwerken. Maar dit was geen ongeval. Dit is moord. Een laffe moord zelfs. Hij werd aangevallen door vier of vijf man, hoe laf”, zegt vader Laurent Vemeesch aan L”Avenir.

Valentin was al vermist sinds 27 maart. Een opsporingsbericht in de media leverde weinig op. Wellicht is hij de dag na zijn verdwijning al in het water terechtgekomen.

“Na een lijdensweg die uren heeft geduurd. Hopelijk kunnen de speurders alles nauwkeurig reconstrueren zodat niemand van de dader aan zijn straf ontsnapt”, klinkt het.

“Valentin is vastgebonden, geslagen, verbrand, seksueel vernederd en tot slot in de Maas geduwd”, zegt zijn vader. Twee weken lang hebben zijn zogenaamde ‘vrienden’ gezwegen.

Dat hij hen zou verklapt hebben, daar weten de ouders van de jongen niets van.

“Valentin werd overal graag gezien. Hij was zeker geen jongen die problemen zocht”, zegt Laurent Vemeesch.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees