Baanbrekend onderzoek van Roosmarijn Vandenbroucke naar hersenen

Dentergemse professor krijgt studiebeurs van half miljoen euro

Dentergemse professor krijgt studiebeurs van half miljoen euro

Professor Roosmarijn Vandenbroucke levert baanbrekend werk op het vlak van hersenonderzoek. Foto: evd

Dentergem -

Op donderdag 20 april ontvangt professor Roosmarijn Vandenbroucke een beurs voor medisch onderzoek van koningin Mathilde. De beurs is goed voor 450.000 euro over drie jaar en maakt verder onderzoek mogelijk.

Het Fonds Baillet Latour reikt jaarlijks de “Baillet Latour Beurs voor Medisch Onderzoek” uit om het onderzoek van een jonge wetenschapper in een Belgische Universiteit of Universitair Ziekenhuis te steunen. Uit handen van koningin Mathilde ontvangt de 37-jarige Dentergemse professor Roosmarijn Vandenbroucke (Vlaams Instituut Biotechnologie - Ugent) vandaag de prijs voor haar project op het domein van neurologische aandoeningen.

Met deze steun wil ze met haar team de komende vijf jaar onderzoeken hoe bepaalde neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, in de hersenen ontstaan. “We willen ook nagaan of we een nieuwe manier vinden om medicijnen toe te dienen”, zegt de jonge professor.

In gezonde omstandigheden worden de hersenen van het bloed gescheiden door de aanwezigheid van zogenaamde hersenbarrières. Eén van die barrières bevindt zich in de plexus choroideus waar het hersenvocht aangemaakt wordt. Stoffen die de hersenen nodig hebben, worden daar uit het bloed opgenomen.

In haar postdoctoraalstudie ontdekte Vandenbroucke dat veranderingen in het bloed, bijvoorbeeld ten gevolge van een ontsteking, deze barrière beïnvloeden waardoor bepaalde blaasjes losgelaten worden in de hersenen. “Mensen kunnen bij zware wonden of ontstekingen in een septische shock gaan. We zijn er van overtuigd dat die blaasjes daar mee te maken hebben.”

Sindsdien onderzoeken zij en haar team of die als een van de weinige labo’s in de wereld naar nieuwe toepassingen. Ze willen weten of die blaasjes ook kunnen gebruikt worden voor het transport van medicijnen.

Supermicroscoop

Onderzoek op dit gebied is niet evident. “Er is weinig menselijk materiaal om te bestuderen. Daarom zijn muizen onontbeerlijk in ons werk maar daar is alles nog kleiner dan bij de mens. De VIB-UGent investeerde in hoogtechnologische microscopen die het mogelijk maken ook bij muizen de blaasjes te zien.”

De beurs die de professor vandaag ontvangt bedraagt 150.000 euro, een bedrag dat drie jaar lang uitgekeerd zal worden en nadien eventueel verlengd wordt met nog twee jaar.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio