Nog niet afgestudeerd, wel al waken in de cel

Geraardsbergen / Oudenaarde -

Liefst 22 leerlingen van het Koninklijk Atheneum (KA) van Geraardsbergen zullen enkele dagen stage lopen in de gevangenis van Oudenaarde. Ze volgen er de penitentiaire bewakingsassistenten en leren zo wat het betekent om in een strafinrichting te werken.

Bram De Nutte en Lisa De Vreese, leerlingen van de afdeling maatschappelijke veiligheid van het KA, kijken al uit naar de stage. Voor Lisa is de strafinrichting van Oudenaarde niet echt onbekend terrein want in het kader van het werkplekleren kon ze er al kennismaken met de dagelijkse werking van een gevangenis. “Maar ook daarvoor had ik al veel bewondering voor penitentiair bewakingsagenten. Het is een job met bepaalde risico's, veel afwisseling en je moet kunnen omgaan met gedetineerden. Bovendien zijn doorgroeimogelijkheden.”

Ook Bram is enthousiast. “Er worden veel mensen gezocht voor deze job. Dankzij het werkplekleren heb ik de dagelijkse routine van enkele penitentiaire bewakingsassistenten al kunnen volgen. Van het aankomen en gecontroleerd worden op verboden middelen, tot het appel organiseren en maaltijden rondbrengen. Ik denk dat vooral het mentale aspect van de job niet onderschat mag worden.”

De stage is een onderdeel van de opleiding maatschappelijke veiligheid op het KA. Leerlingen maken er intensief kennis met de werking van politie, brandweer en bewaking. “We merken dat de interesse voor de job van penitentiair bewakingsassistent stijgt”, zegt cursuscoördinator Chris Teirlinck. “Oud-leerlingen laten weten dat ze voor een baan kozen in de strafinrichtingen. Dit schooljaar werd bij de inschrijvingen al duidelijk dat jongeren geboeid zijn door deze job.”

Samenwerking

De leerlingen brengen jaarlijks een bezoek aan de gevangenissen van Oudenaarde en Dendermonde. “Ze waren enorm gemotiveerd om intensief kennis te maken met de job. En dat leidde nu tot onze samenwerking met de strafinrichting van Oudenaarde. Ondertussen staan ook gelijkaardige projecten met andere Vlaamse gevangenissen in de startblokken.”

Marion Vanden Bossche, woordvoerder van de Oudenaardse strafinrichting, is zeer blij met dit vernieuwende initiatief. “Ik hoop dat de jongeren via deze weg een duidelijk beeld krijgen op de wereld binnen een strafinrichting. Deze unieke samenwerking is het resultaat van goed teamwork tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt”, luidt het.

Vanden Bossche looft daarnaast haar vele medewerkers. “Die stage heeft uiteraard een impact op de werkdruk van het bewakend personeel. Hun medewerking en goodwill was van onschatbare waarde, zeker gezien het huidige personeelstekort binnen de gevangenis.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees