VIDEO. Smog boven Limburg door anti-vriesvuren van fruittelers

Smog boven Limburg door anti-vriesvuren van fruittelers. Video: TVL

Hoeselt / Borgloon / Nieuwerkerken -

Het zuiden van Limburg werd vanochtend wakker onder een stevig rookgordijn. Dat kwam omdat de fruittelers er vannacht alles aan deden om hun bloesems te redden.

Heel wat Zuid-Limburgers in de regio Hoeselt, Borgloon en Nieuwerkerken werden vanochtend wakker door een misselijkmakende geur. Buiten zagen ze een laaghangende grijze rookwolk, die pas laat in de ochtend stilaan wegtrok. Vermoedelijk is de rook afkomstig van verbrande strobalen, die een fruitboer ingezet heeft tegen de nachtvorst.

Bij de politie van Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken zijn enkele ongeruste telefoontjes binnengelopen. Ook bij de 101-centrale in Hasselt kwamen een paar meldingen binnen. Daar stellen ze gerust. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid en het is niet zo erg als het lijkt. Bij de politie van Sint-Truiden kennen ze het fenomeen. De vele vuurpotten die fruitboeren ontsteken om de bloesems te beschermen tegen de vorst verspreiden veel rook, en een indringende geur. De rook is vanmorgen blijven hangen boven het zuiden van de provincie. De politie hoeft niet op te treden omdat er geen overtredingen zijn begaan.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio