Mode

Zara slaat de bal mis met fascistische kikker

Zara slaat de bal mis met fascistische kikker

Foto: zara

Zara heeft opnieuw de bal misgeslagen. Na een hakenkruis, een davidster en een aantal racistische slogans hing de Spaanse kledingketen deze keer een rokje in de rekken, met een cartoonfiguurtje dat wel erg goed lijkt op Pepe the Frog.

Gaat Zara tegenwoordig zo gemakkelijk over tot plagiaat, dat het niet eens nog moeite doet om het verhaal achter een bepaalde figuur te achterhalen? Je zou denken van niet, nu de kledingketen opnieuw in de fout gaat door een jeansrok te verkopen die werd opgeleukt met een figuurtje dat wel erg goed lijkt op Pepe the Frog, het favoriete symbool van alt-right.

Die kikker, gecreëerd door tekenaar Matt Furie, is officieel als een symbool van haat bestempeld door de Anti-Defamation League (ADL), een Amerikaanse ngo die opkomt voor burgerrechten.

Zara slaat de bal mis met fascistische kikker

Pepe heeft zijn status – die nu gelijk is aan die van de swastika – te wijten aan het gebruik ervan door blanke extremisten, die het diertje graag al eens een Hitlersnorretje aanmeten. De boodschappen die ze erbij schrijven, zijn onveranderlijk antisemitisch en racistisch, verantwoordt de ADL haar beslissing.

Maar dat heeft Zara dus helemaal gemist, tot de gelijkenis tussen het figuurtje op het kledingstuk en Pepe werd opgemerkt door enkele shoppers. Het kledingstuk werd meteen uit de verkoop gehaald, al benadrukt Zara dat de gelijkenis puur toevallig is. ‘Het idee voor het figuurtje kreeg ik door een muurschildering die ik jaren geleden maakte met enkele vrienden’, zegt Mario de Santiago, de ontwerper van het bewuste rokje.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees