Oude Gentse hoofdbib wordt tijdelijk café, moestuin, werkplek en restaurant

Oude Gentse hoofdbib wordt tijdelijk café, moestuin, werkplek en restaurant

Foto: archief/if

Gent - Een café, een co-working, een muziekstudio, een concertzaaltje, een kwekerij voor champignons, een werkatelier, een stille ruimte, een restaurant... De oude hoofdbibliotheek aan de Zuid in Gent wordt de komende acht maanden "Het Nest", een tijdelijke invulling. Dat maakt de Stad Gent bekend.

De Gentenaars namen op 10 maart afscheid van hun hoofdbibliotheek op het Woodrow Wilsonplein. De bibliotheek verhuisde naar een nieuwbouw in De Krook. Sindsdien staat het gebouw leeg, in afwachting van een verbouwing tot stadskantoren. Om de leegstand tot dan te overbruggen geeft de Stad Gent het gebouw acht maanden lang aan ter beschikking aan een pop-up concept.

Iedereen kon zich kandidaat stellen voor de pop-up. Maar het wordt Nest, werd donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een samenwerking tussen een aantal Gentse organisaties, Timelab, KERK, Totum, Democrazy en NUCLEO. Nest staat voor a new established state of temporality. Vanaf 1 mei 2017 krijgen de organisaties de sleutel van het gebouw.

"De ruimte van de bibliotheek wordt beschouwd als publiek domein, open en toegankelijk voor iedereen", klinkt het in een persbericht. "Voor de gedeelde ruimtes zijn er 13 typologieën uitgewerkt. Het is een plek voor debat en kritische reflectie, voor spel, stilte, kunst en ontmoeting, een haven waar dromen en experimenten gevierd wordt."

Dit wordt de invulling van de oude stadsbibliotheek

Gelijkvloers: het aanspreekpunt voor bezoekers en het verkooppunt voor lokale makers en makers/labels van buitenaf en voor producten onder het huismerk. Het Salon is een laagdrempelige, open ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Mensen kunnen hier samenkomen om te praten, te lezen, te werken, ...

Eerste verdieping: een laagdrempelig ontmoetingscafé voor bewoners en bezoekers en een co-workingspace met individuele kantoorruimtes en gemeenschappelijke vergaderzaal en workshopruimte.

Tweede verdieping: het Podium, een ruimte voor een programmatie van uiteenlopende activiteiten: muziek, theater, debat, screenings, lezingen, poezie, enz. En het Plein, een ruimte voor grotere events waar zowel de locatie, technische basisvoorzieningen, organisatorische steun als know-how aangeboden worden.

Derde verdieping: de Studio, een creatieve hub voor muzikaal talent voor iedereen die wat met muziek te maken heeft; de Vloer, een open en speelse plek voor jong en oud die uitnodigt tot beweging: fysieke training, les, workshops, coaching, experiment, repetitie en presentatie; en de Tuin, een microkwekerij en compostering met workshops met een ophaalactie van koffiegruis om champignons te kunnen kweken.

Vierde verdieping: het Werkhuis: technici en klusjesmannen of -vrouwen die zich vanuit de bib verplaatsen met een ecologische klusjesbakfiets.

Vijfde verdieping: de Stiltekamer: voor wie tot rust wil komen.   

Zesde verdieping: restaurant met kookworkshops en catering op maat.

Zin om mee iets te organiseren in de oude bibliotheek? Alle info op de website van Nest

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio