Nederlandse trampolines die hier nog verkrijgbaar zijn, voorlopig nog niet aangepakt

Kris Peeters: “Ook in ons land onveilige trampolines uit de handel gehaald”

Kris Peeters: “Ook in ons land onveilige trampolines uit de handel gehaald”

themabeeld Foto: ss

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht vijftien verschillende trampolines van veertien merken en kwam tot de conclusie dat twee derde van de trampolines niet veilig waren. Die trampolines werden in Nederland meteen uit de handel gehaald, maar bij ons zijn ze nog verkrijgbaar.

Een trampoline in de achtertuin vormt voor veel kinderen het summum van buitenspeelplezier, maar trampolines zijn niet ongevaarlijk. In Nederland moeten elk jaar meer dan 400 mensen naar het ziekenhuis met verwondingen na een val van een trampoline. Het gaat voornamelijk om breuken, en meestal om jonge kinderen.

“Het is niet omdat er 400 mensen per jaar naar het ziekenhuis gaan wegens ongevallen met trampolines, dat deze ongevallen te wijten zijn aan onveilige trampolines. Naar analogie: bij voetbal zijn er veel meer ongevallen, toch zijn deze quasi nooit te wijten aan onveilige ballen…” vindt minister Kris Peeters.

15 Nederlandse, 2 Belgische trampolines uit de handel

Voor de NVWA was het toch genoeg om speelgoedtrampolines aan een grondig onderzoek te onderwerpen, en het resultaat was op z’n minst ontnuchterend te noemen. Bij heel wat trampolines werden scherpe randjes gevonden of zelfs uitstekende onderdelen die tot verwondingen kunnen leiden. Ook het beschermkussen dat over de vering ligt, was vaak te klein of het beschermingsnet rond de trampoline te kort of niet beschikbaar.

Een volledige lijst met de onveilige trampolines vind je hier.

Op de lijst van gebuisde trampolines staat onder meer eentje van Domyos, het huismerk van Decathlon. Ook Salta, wat verkocht wordt bij speelgoedzaak Dreamland verschijnt op de lijst, al reageerde die laatste wel op de test. “Voor dit onderzoek werd een oude rechthoekige trampoline gebruikt die niet aan de eisen van NVWA heeft kunnen voldoen. Onze huidige trampolines voldoen aan alle laatste normen van TUV/GS en voorwaarden die NVWA hanteert”, zo luidt de boodschap van Salta.

“Over de trampolines uit Nederland horen we nu pas”

“Naast 15 “Nederlandse” trampolines werden ook 3 in België bemonsterde trampolines getest”, laat minister Peeters weten. “Geen enkele van deze drie trampolines was conform. Twee ervan werden al uit de handel genomen. De derde vertoonde een administratieve tekortkoming en wordt aangepast.”

Over de trampolines die in Nederland uit de handel gehaald zijn, maar hier nog verkrijgbaar zijn, was de minister nog niet op de hoogte. Al zou het onderzoek wel een samenwerking zijn tussen België en Nederland. “Wat de in Nederland bemonsterde trampolines betreft, ontving de FOD ook vandaag pas het verslag dat in de pers verscheen”, aldus de minister. “Er wordt contact genomen met de Nederlandse overheid voor meer informatie en met de betrokken producenten. Indien de producten in België nog op de markt zijn, zullen de gepaste maatregelen worden genomen.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees