Mama

Deze uiterlijke kenmerken heb je aan je ouders te danken

Deze uiterlijke kenmerken heb je aan je ouders te danken
Lijk je sterk op je vader of moeder? Dat kun je checken door naar je jukbeenderen, binnenste ooghoeken en het topje van je neus te kijken. Deze delen van je gezicht worden namelijk het meest door beïnvloed door genetische factoren. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek aan het Londense King’s College, verschenen in het vakblad Nature.

Een team onderzoekers maakte 3D-gezichtscans van 952 vrouwelijke tweelingen met de Britse nationaliteit. Met een complex algoritme, GESSA genaamd, analyseerden ze bij iedereen zo’n 16.000 gezichtskenmerken. Vervolgens keken ze in welke mate die overeenkwamen met de uiterlijke kenmerken van de tweelingzus.

Door te zien welke delen van het gezicht de meest vergelijkbare vorm hebben, konden de onderzoekers de kansen berekenen dat de vorm wordt bepaald door genetische factoren. En wat blijkt? Het puntje van je neus, je binnenste ooghoeken, jukbeenderen, de zones boven en onder je lippen ontstaan het vaakst op basis van genetische invloeden en zijn dus de meest ‘erfelijke’ kenmerken van je ouders.

Volgens hoofdonderzoeker Giovanni Montana is het vanzelfsprekend dat uiterlijke kenmerken voor een deel bepaald worden door genetische invloeden. “Velen onder ons hebben gelaatskenmerken die lijken op die van de ouders. Bij identieke tweelingen zijn ze vaak niet te onderscheiden”, klinkt het. Hij voegt eraan toe dat het wel de eerste keer is dat men nauwkeurig in beeld kan brengen om welke zones het precies gaat.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees