Budget voor spectaculaire Gentse fietsbrug bevestigd

Gent - De Vlaamse regering reserveert 1 miljoen euro voor de bouw van een grote fietsbrug in Gent, van de Blaarmeersen over de Leie naar de Fabiolalaan. De bouw van de brug zou eind 2018 moeten starten en zal het Sint-Pietersstation eenvoudiger bereikbaar maken voor fietsers.

De Vlaamse regering reserveert 2 miljoen euro voor de bouw van een fietsbrug onder het kruispunt van de Sint-Lievenspoort en voor een nieuwe fietsbrug van de Blaarmeersen over het water naar de Fabiolalaan. Dat maakte Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) donderdag bekend. De bouw van de eerste brug moet begin volgend jaar starten.

Voor de tweede brug, een grote brug met een spiraalvormige oprit over het water aan de Snepkaai, is het plan ook om in 2018 te starten. De plannen voor de fietsbrug zijn niet nieuw, maar al jaren bekend. Ze wordt gebouwd door het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf. De kostprijs is begroot op 1,75 miljoen euro (zonder btw), waarvan Vlaanderen 1 miljoen euro betaalt.

De brug komt over de Leie te liggen, tussen het pad rond de Blaarmeersen en de Snepkaai, vlak voor het bekende restaurant 't Patyntje.

De fietsbrug is een van de puzzelstukken om het Westerringspoor voor fietsers rond te maken. Dat is een ketting van fietspaden ten westen van de Gentse stadsring R40. Een andere fietsbrug, over de Watersportbaan, is een andere belangrijke schakel die binnenkort wordt vervolledigd. Voor de brug over de Leie aan de Blaarmeersen loopt momenteel een ontwerpwedstrijd om een architect aan te stellen.

Minister Weyts bevestigde donderdag nog budget voor fietspaden aan enkele Gentse gewestwegen: aan de nieuwe Meulestedebrug, de N60, de N70, de Wondelgemse Meersen en langs de Verapazbrug, die in 2019 aangelegd moet worden tussen Dok Noord en de Afrikalaan. In totaal gaat het om 7 miljoen euro over drie jaar. De Stad investeert zelf ook nog miljoenen euro’s in andere fietsprojecten.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio