Tekort aan rusthuisbedden noopt centrum tot samenwerking met Foton

OCMW betaalt begeleiding voor mensen met dementie

OCMW betaalt begeleiding voor mensen met dementie

OCMW-voorzitster Pascale Baert sluit een deal met Bart Deltour, directeur van Foton, voor begeleiding op maat. Foto: slr

Tielt -

Het OCMW van Tielt gaat samenwerken met Foton, het begeleidingscentrum voor mensen met dementie. Ondanks het tekort aan rusthuisbedden, zit er op korte termijn geen uitbreiding van de capaciteit in. Op deze manier moet er toch een sterke ondersteuning komen.

Foton, het begeleidingscentrum voor mensen met dementie, is een afdeling van Familiezorg West-Vlaanderen vzw en heeft al twintig jaar ervaring in de opvang van personen met dementie en hun familie. “Door een beroep te doen op een ervaren partner, kunnen we op een snelle en efficiënte manier deze mensen de nodige ondersteuning geven”, zegt OCMW-voorzitster Pascale Baert (N-VA/Open VLD). “We hebben in onze stad de grootste vergrijzingsdruk van de regio.”

Enkele maanden geleden heeft het OCMW van Tielt het systeem van de wachtlijsten voor het woonzorgcentrum hervormd. Van de 500 mensen op de lijst, hebben er zich 343 opnieuw aangemeld. Onder hen zitten heel wat personen die al in een fase van dementie verkeren. “De wachttijd voor het woonzorgcentrum is gemiddeld twee jaar, maar bij de speciale afdeling duurt het langer”, zegt Baert. “We hebben bijna veertig bedden in deze afdeling en die zijn alle volzet. Daarbij zijn veel patiënten met dementie, maar ook andere senioren die zeer zorgbehoevend zijn.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio