Grootste windmolens van het land hebben meer dan tweehonderd eigenaars

Grootste windmolens van het land hebben meer dan tweehonderd eigenaars

Walter Rombout en Monique De Vuyst investeerden 6.000 euro in het project. De turbines zijn 200 meter hoog. “We kunnen de windmolens net zien van bij ons thuis.” Foto: fvv

Gent / Zelzate -

ArcelorMittal heeft de grootste. De staalreus onthulde donderdag acht windturbines van elk 200 meter hoog. Die produceren jaarlijks een hoeveelheid groene stroom die overeenkomt met het verbruik van 20.000 gezinnen. 248 buurtbewoners investeerden mee in het project.

De windturbines zijn met hun 200 meter de hoogste van ons land. Eén molen kost ongeveer 5 miljoen euro. De rotordiameter van de reusachtige wieken bedraagt 122 meter.

ArcelorMittal is na gisteren nog steeds de grootste milieuvervuiler van onze regio, maar zet met het nieuwe windmolenpark opnieuw een stap richting een beter leefmilieu. De acht windturbines leveren voor het bedrijf een hoeveelheid groene stroom die overeenkomt met het verbruik van 20.000 gezinnen. “We willen zo snel mogelijk nog twee windmolens plaatsen”, zegt CEO Matthieu Jehl.

Vijf van de acht windmolens zijn gebouwd door Wind4Flanders, een samenwerking tussen Electrabel en vijf financieringsintercommunales. De drie andere werden gebouwd door Storm Windpower.

Via de coöperatieve Storm CVBA betaalden 248 omwonenden mee voor de drie windmolens. Op hun investering krijgen zij de komende jaren een rendement van ongeveer vijf procent.

Walter Rombout en zijn vrouw Monique De Vuyst uit Zelzate investeerden 6.000 euro in het project. “Ik ben voor ecologische energie en nu verdien ik er nog iets aan. Van thuis kan ik de windmolens net zien.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees