Verdachte moord op Valentin (18) tegen vriend: “het zou me niets kunnen schelen om iemand te doden”

Verdachte moord op Valentin (18) tegen vriend: “het zou me niets kunnen schelen om iemand te doden”

Vrijdag verschijnen de verdachten van de moord op de 18-jarige Valentin Vemeesch voor de raadkamer die over hun verdere aanhouding zal moeten beslissen. De mentaal gehandicapte jongen die werd mishandeld en dan in de Maas werd gegooid, is donderdagmiddag in Wanze begraven.

Het was een aangrijpend afscheid. “Niemand verdient het om op zulke wrede manier aan zijn einde te moeten komen. Waarom, dat vraagt iedereen zich af”, zei de pastoor tijdens de uitvaart.

Valentin was zeker geen slechte jongen, dat zegt iedereen. Hij had wel slechte vrienden. Of beter, hij ging met foute mensen om. Want eigenlijk had hij geen vrienden. Door zijn handicap was hij beperkt in zijn doen. De jongeren met wie hij omging, profiteerden vooral van hem. Maar hij was al blij dat hij er bij mocht horen. Zo ook bij het groepje dat hem de dood in joeg.

Eind maart, toen hij plots spoorloos verdween, werd hij meegenomen naar het appartement van een van hen. Daar werd hij gedrogeerd, vernederd, gefolterd. Met zijn handen vastgebonden namen ze hem mee naar de Maas waar hij in het water werd geduwd. Terwijl ze wisten dat hij niet kon zwemmen en het water ijskoud was. Valentin had geen kans en verdronk.

“Mijn jongen leefde nog toen hij in het water werd gegooid. Ze hebben hem zomaar laten verdrinken. Hij is een wrede dood gestorven. Waarom toch”, huilt zijn oma Lucie Cornet bij wie Valentin is opgevoed.

Het onderzoek loopt nog volop en het is nog altijd niet duidelijk op dit moment wie beslist heeft om Valentin in de Maas te duwen en wie hem uiteindelijk in het water gooide.

De verdachten verschijnen vrijdag voor de raadkamer. Het gaat om Belinde (21), Loick (21), Dorian (20) en Kilian (16) uit Hoei en de 24-jarige Alexandre uit Villers-le-Bouillet. Deze laatste wordt door wie hem kent “een gevaarlijke gek” genoemd.

Aan een vriend verklaarde hij onlangs: “hij zou me niets kunnen schelen om iemand te doden.”

De vijf verdachten, de jongste zit in een gesloten jeugdinstelling, worden verdacht van mishandeling en moord.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees