Eerste ezelsstraatnamen in ezelsgemeente Kuurne

De eerste ezelsstraatnamen vierde de gemeente in aanwezigheid van een ezel en met een ezelbiertje. Foto: eva

Kuurne -

Kuurnenaars waren er al lang vragende partij voor en bij de realisatie van een grote verkaveling zag het gemeentebestuur de mogelijkheid om er effectief werk van te maken. Na ezelsbier, een Koning Ezel, Ezelsfeesten en de feestbijnaam Ezelgem krijgt Kuurne nu ook ezelsstraatnamen. En het worden er meteen vier.

In het najaar wordt gestart met de infrastructuurwerken van het Woonpark op de grens met Harelbeke. Tussen de Bavikhoofsestraat, Grenswachterweg en Steenovenstraat komen er op Kuurns grondgebied 157 woningen en 3 appartementsblokken. Goed ook voor tien nieuwe straten. “Inwoners maken ons regelmatig attent dat er in andere gemeenten ezelstraten zijn, maar dat onze ezelsgemeente bij uitstek er geen heeft. Binnen deze verkaveling hadden we de ruimte om onze folklore letterlijk in het straatbeeld te brengen”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V).

Samen met de Cultuurraad is gekozen voor een Ezelsdreef, Ezelspad, de Steenezelstraat naar het gelijknamige Kuurnse biertje en de Ambroosdreef, de ezel uit een gedicht van Hugo Claus en die karikaturist Nesten vaak schildert.

De straatnaamborden werden symbolisch overhandigd aan leden van de Orde van de Ezel. Die vereniging zorgt er al meer dan veertig jaar voor dat de folklore rond de bijnaam van de Kuurnenaren blijft bestaan. “Dankzij die straatnamen zijn we nu nog meer een ezelsgemeente”, zegt grootmeester Eddy Lafaut. “We zijn daar ongelooflijk fier op.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio