Onverwacht manoeuvre van bestuurder kost bejaard echtpaar het leven

Waregem / Lendelede -

De man die op 31 december 2015 op de N36 in Lendelede onverwacht van zijn rijvak afweek en zo de dood van twee bejaarde mensen veroorzaakte, weet nog altijd niet waarom hij dat manoeuvre deed. Hij riskeert een rijverbod en een geldboete.

Bijna zestien maanden na de dood van hun ouders, blijven de kinderen van Rosa Parmentier (85) en Frans Van Moerkerke (85), beiden uit Waregem, met vragen zitten. Want ze weten nog altijd niet waarom Sigurd L. (41) uit Wevelgem op oudejaarsdag 2015 van zijn rijvak afweek op de Rijksweg in Lendelede en daardoor frontaal inreed op de Nissan van Parmentier en Van Moerkerke. Het ongeval kostte het leven van beide bejaarden.

Sigurd L. moest zich gisteren op de politierechtbank in Kortrijk verantwoorden voor het ongeval, maar meer verduidelijking over wat er precies gebeurde, kon hij nog altijd niet geven. “Ik wil antwoorden geven, maar kan het niet. Het enige wat ik me herinner is dat ik plots die andere wagen zag opduiken”, zei hij geëmotioneerd. “Had ik maar een antwoord, dat zou zowel voor de nabestaanden als voor mezelf veel betekenen.”

Ook meester Joke Vanbelle, advocaat van Sigurd, tast in het duister naar het waarom achter het plotse, vreemde manoeuvre. “Hij reed niet te snel: 61 kilometer per uur. Bovendien is die weg recht, dus ook daar kan het niet aan gelegen hebben. Zijn tienjarig zoontje zat naast hem in de wagen maar ook hij heeft niet voor afleiding gezorgd.”

Politioneel onderzoek bracht evenmin duidelijkheid. Er is geen gsm gevonden in de wagen, dus ook daar was hij volgens de politie niet mee bezig. “Het enige wat vast staat, is dat hij een manifeste stuurfout heeft gemaakt en daarbij een witte lijn heeft overschreden”, zegt het parket.

Geen wraakgevoelens

De nabestaanden keerden gisteren dan ook teleurgesteld terug van het proces. “Dit was hun laatste hoop om antwoorden te krijgen”, zegt Frédéric Busschaert, advocaat van de twee dochters van het koppel. “Het koppel had al een gezegende leeftijd, maar als kind verwacht je niet dat je je ouders op zo'n manier zal verliezen. Zeker niet in dergelijke dramatische omstandigheden. De kinderen en kleinkinderen waren zich aan het voorbereiden op het oudejaarsavondfeest, toen ze plots het bericht kregen dat hun beide ouders in een zwaar ongeval betrokken waren. Hun moeder stierf ter plaatse, vader Frans overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.”

Ondanks het grote verlies en de pijnlijke omstandigheden hebben de nabestaanden geen wraakgevoelens jegens de chauffeur. “Hun enige frustratie is dat ze niet weten wat er gebeurd is. Een vraag waar waarschijnlijk nooit een antwoord op komt.”

Op 18 mei weet Sigurd L. of en hoe hij gestraft wordt voor de feiten. Zijn advocaat vraagt een lage geldboete en een straf met uitstel omdat de man door vroegere mentale moeilijkheden leeft van een invaliditeitsuitkering.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio