Op scoren staat geen leeftijd: wandelvoetbal enorm populair bij senioren

Het tornooi heeft heel wat succes, ook in het buitenland. Het aantal inschrijvingen is verdrievoudigd. Foto: ddj

Brugge -

Donderdag vond op de oefenterreinen van het Jan Breydelstadion de derde editie van de Wandelvoetbalcup plaats. Sinds de eerste editie mocht de organisatie een verdriedubbeling van het aantal teams noteren. “Dit slaat geweldig aan bij senioren.”

De reglementen van wandelvoetbal zijn eenvoudig. De bal mag niet boven heuphoogte, er mag geen contact zijn en mag niet gelopen worden. “Nochtans veroorzaakt vooral dat laatste heel wat discussie”, zegt Jaimy Borret (21). Samen met medestudenten Sport en Beweging Seppe Rothier en Axel Billiet organiseert hij als jaartaak deze editie. “We hebben de andere studenten van onze richting ingeschakeld als scheidsrechters, maar zij hebben het vandaag niet altijd even makkelijk.”

Snelwandelen wordt blijkbaar vlug geïnterpreteerd als lopen en dat doet in het heetst van de strijd de gemoederen onder de vijftigplussers al eens hoog oplaaien. “Het is niet omdat ze een zekere leeftijd hebben dat het geen competitiebeesten meer zijn”, zegt gelegenheidsarbiter Yoshi Vandenameele. “Ook als ze de bal niet hebben, moeten ze wandelen. Maar sommigen durven het achter onze rug toch op een lopen zetten.”

Tikken

Het geeft aan hoe de senioren in het spelletje opgaan. Dat het wandelvoetbal blijkt aan te slaan is dus een understatement. Gisteren kwamen 22 teams afgezakt naar Brugge, waarvan twee uit Nederland. “We zijn hier nog niet lang mee bezig en dit is ons eerste internationaal tornooi. Maar dat we dit in de toekomst nog gaan doen staat nu al vast”, zegt Joop Spijker (61) die voor PSV uitkomt.

Hun landgenoten uit Valkenburg kwamen gisteren al aan. “We hebben gisteren even de binnenstad op zijn kop gezet”, zegt Funs Deguelle (60) van voetbalploeg Hellas. “Maar vandaag willen we winnen.” Of ze daar een speciale tactiek voor hebben? “Tikken, tikken en nog eens tikken”, klinkt het. “En als we als eerste kunnen scoren trekken we een muurtje op.”

Het mooie weer bracht alvast een uitgelaten sfeer en tevreden organisatie met zich mee. “In Nederland en Engeland is wandelvoetbal al erg populair en ook hier is het aan een geweldige opmars bezig”, zegt Seppe. “Voor de eerste editie hadden we acht ploegen, nu kregen we een drievoud aan inschrijvingen binnen, en eigenlijk waren het er nog meer. We verwachtten eigenlijk ook Schalke en Fulham, maar die zegden in extremis af.”

Het succes wijten ze vooral aan de mond-tot-mondreclame. “De spelers van de vorige edities zijn onze beste ambassadeurs.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio