UW WIJK: Sint-Denijs-Westrem. “ Pletwals van suburbanisatie moet stoppen”

UW WIJK: Sint-Denijs-Westrem. “ Pletwals van suburbanisatie moet stoppen”

Karel Peeters van Dekenij Borluut, de lijm tussen de meer dan twintig verenigingen in Sint-Denijs-Westrem: “Dankzij de vele uitdagingen neemt het dorpsgevoel hier de jongste jaren alleen maar toe.” Foto: fvv

Gent / Sint-Denijs-Westrem -

Als de Stad het niet doet, doen we het zelf, denken ze in Sint-Denijs-Westrem. Dus rekenen ze op het ­Burgerbudget om hun ­Kasteel Borluut weer op te knappen. Het is tekenend, voor een wijk die door wegen en infrastructuur versnipperd is maar toch de eenheid wist te bewaren. Meer nog: “Het dorpsgevoel neemt hier alleen maar toe.”

“Sorry, zes man kan echt niet meer.” Lunchzaak Olive op het Gemeenteplein zit afgeladen vol op dinsdagmiddag. De serveuse wijst een gezelschap de deur. “Kom over een uurtje terug.” Het is duidelijk: het leeft in Sint-Denijs-Westrem. Waar je ook nog twee slagers en een bakker vindt, een groentewinkel, enkele kledingzaken, een papierhandel en een café, In ’t Gemeentehuis, waar het hele dorp, de jeugd voorop, elkaar in het weekend treft.

En toch. Een residentieel dorp met een rijkere maar snel verouderende bevolking, zo werd Sint-Denijs-Westrem me omschreven. De cijfers bevestigen dat. Meer dan een kwart van de inwoners zijn 65-plussers. Nergens in Gent ligt dat cijfer hoger. Bijna de helft van de inwoners woont in een open bebouwing, een vrijstaande woning met tuin.

Het is een realiteit die veel bepaalt. Samen met de ligging van de deelgemeente en de manier waarop enkele grote verkeersassen het dorp in stukken hakken. Sommige wijken zijn bijna eilandjes geworden.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio