28-jarige Rus wilde miljoenen verdienen door aandelenkoers voetbalploeg te doen kelderen

Verdachte opgepakt voor aanslag spelersbus Dortmund: “Geen terreur maar hebzucht”

Verdachte opgepakt voor aanslag spelersbus Dortmund: “Geen terreur maar hebzucht”

Foto: EPA

Tien dagen na de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund heeft de Duitse politie een verdachte opgepakt, zo bevestigt het federaal parket de berichten in de Duitse media. Het gaat om de 28-jarige Rus Sergei V., die al meer dan een week gezocht werd. Het zou niet gaan om een terreurdaad, de man zou gehandeld hebben “uit hebzucht”.

LEES OOK. Bommen tegen spelersbus waren erg professioneel

Dinsdagavond 11 april rond 19.15 uur werd de spelersbus van Borussia Dortmund getroffen door drie explosies. De explosieven waren verstopt in een haag langs de weg. Het team was op dat moment net op weg naar het eigen Signal Iduna Park, het stadion waar het goed anderhalf uur later de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Champions League had moeten spelen tegen het Franse AS Monaco.

Door de drie explosies werden de wielen van het voertuig geraakt en brak één van de ramen. Bij de aanslag vielen geen dodelijke slachtoffers, wel gewonden. Onder meer de 26-jarige Spaanse verdediger Marc Bartra raakte gewond. Hij liep een spaakbeenbreuk en kwetsuren aan de rechterpols op, en werd dezelfde avond nog geopereerd. Die operatie is goed verlopen.

Aandeelkoers kelderen

Tien dagen na de aanslag heeft de Duitse politie nu een verdachte opgepakt. Speciale politieteams zouden de man, een 28-jarige Rus, vrijdagochtend uit zijn bed hebben gelicht nabij de stad Tübingen in deelstaat Baden-Württemberg. Het zou niet gaan om een terreurdaad, maar om een “duivels plan” om miljoenen te verdienen door de aandeelkoers van de Duitse voetbalploeg te doen kelderen, schrijven Der Spiegel en Bild.

Volgens het onderzoek had hij vanuit het hotel van de club op de dag van de aanslag online voor 78.000 euro een pakket van 15.000 aandelenopties gekocht, meldt Bild. Het zou gaan om zogenaamde ‘put-opties’ , die de houder het recht geven om aandelen tegen een bepaalde prijs te verkopen. Als de koers van dat aandeel plots fors daalt, kan de houder de aandelen goedkoop inkopen en duur verkopen (tegen de op voorhand vastgelegde prijs) en maakt hij dus forse winst.

Nog volgens Bild was hij al sinds 13 april gezocht. Medewerkers van de betrokken bank hadden de politie getipt over verdachte handelingen van de man.

Het federaal parket geeft om 12.30 uur een stand van zaken in het onderzoek. De man wordt poging tot moord, veroorzaken van een springstofexplosie en gevaarlijke slagen en verwondingen ten laste gelegd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees