Exit Belgische clubs, maar enkel de toplanden scoorden dit seizoen Europees beter

Exit Belgische clubs, maar enkel de toplanden scoorden dit seizoen Europees beter

Met Anderlecht en Genk hebben nu ook de twee laatste Belgische teams Europa verlaten. Dat deden ze met opgeheven hoofd, en niet alleen vanwege hun prestaties gisteravond. De UEFA-ranking leert immers dat slechts vijf toplanden dit seizoen beter scoorden dan België. Een unicum.

LEES OOK: Engelse pers looft Anderlecht (en fans)

De UEFA-ranking wordt opgemaakt aan de hand van de resultaten van teams in de Europese competities. Wie hoger staat op de ranking, mag het seizoen erop meer teams afvaardigen. Ons land staat momenteel op de negende plaats - hadden Genk of Anderlecht zich geplaatst voor een Europese halve finale, dan waren onze clubs zelfs tot de achtste plaats gesprongen. Dat sprongetje maken onze clubs wel voor het seizoen 2018-2019: dan vallen de (zwakke) resultaten van het seizoen 2012/13 weg.

Niet dat dat sprongetje rechtstreekse gevolgen heeft: om meer teams in Europa te krijgen, moet ons land volgend seizoen over Portugal en Rusland naar de zesde plaats springen. Niet evident, want het verschil in coëfficiënt is groot. Maar toch: als ook het zwakke seizoen 2013/2014 wegvalt én als de Belgische teams blijven presteren zoals nu, zit die begeerde zes plek er wel in.

En Nederland?

Ook Nederland is trouwens aan de sterkste Europese campagne in jaren bezig. Het telt met Ajax ook nog één vertegenwoordiger in de halve finales van de Europa League. Toch is het verschil met de Belgische teams nog enorm: de Nederlanders zitten voorlopig aan een coëfficiënt van 8.500, de teams uit de Jupiler Pro League aan 12.500.

Corrigeer