Commotie rond gratis bier en stemadvies tijdens rectorverkiezingen

Gent - Deze middag wordt de eerste stemronde van de rectorverkiezingen officieel afgesloten, maar op sociale media wordt nog volop campagne gevoerd op het scherp van de snee. Een gratis vat bier, decanen die stemadvies geven ... Alles is goed om die gegeerde tweederdemeerderheid te halen.

Er kan nog gestemd worden tot twaalf uur. Voor het eerst mogen alle personeel én studenten meestemmen. Voor hun stem wordt er nog tot het allerlaatste moment gestreden. Kandidatenduo Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger deden dat gisterenavond met een gratis vat bier, nadat bleek dat iemand hun affiches aan de Blandijnberg en aan het UZ Gent had weggehaald. “Waar zijn onze affiches opeens naartoe?” postten de twee gisteren op Facebook. “Guido en Sarah blijven sportief. Zoek een affiche die het overleefd heeft, maak er een selfie mee en zet de foto op jouw tijdlijn. Doe dit voor morgenmiddag 12u en maak kans op een vat!”  

Daarop repliceerde de andere kandidaat, Rik Van de Walle: “Om medische redenen drink ik nooit alcohol. Dus ik beken: ons programma bevat slechts inhoud, geen bier.” Zijn running mate Mieke Van Herreweghe vroeg zich op Facebook zelfs af of de inzet van "niet-inhoudelijke elementen" zoals een gratis vat niet beter verboden zouden worden. Aan de KU Leuven is dat nu al zo.

Maar ook de entourage van Van de Walle en Van Herreweghe lag gisteren op sociale media onder vuur. Na heel wat proffen, zouden nu ook bepaalde decanen hun studenten via het online platform Minerva oproepen om voor hem en kandidaat-vice-rector Mieke Van Herreweghe te stemmen. Onder meer Marc Boone, decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, deed dat.

 

Van Huylenbroeck én de Gentse Studentenraad veroordeelden zijn actie met klem. “Het is onaanvaardbaar dat een decaan en bij uitbreiding elke bestuurder van de UGent universitair personeel (een decanaatsmedewerker) en universitaire middelen (een mailinglijst onbeschikbaar voor de kandidaten) inzet om zijn persoonlijke kiesintenties te verspreiden”, staat te lezen op de Facebook-pagina van de Gentse Studentenraad.  

Het is maar de vraag of zo’n online moddergevecht mensen überhaupt aanspoort om te gaan stemmen. Om 15 uur stuurt de universiteit de resultaten van de eerste stemronde de wereld in. Alleen wie straks een tweederdemeerderheid haalt, mag zich de nieuwe rector noemen. Lukt dat niet, volgt er volgende week woensdag een tweede stemronde. 

 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio