Vinçotte België herstructureert, 195 banen op de helling, vakbonden reageren woedend

Vinçotte België herstructureert, 195 banen op de helling, vakbonden reageren woedend

Foto: ddl

Bij het inspectie- en certificatiebedrijf Vinçotte zijn 195 banen bedreigd door een herstructureringsplan. “Een bedrijf moet zich natuurlijk voortdurend aanpassen om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van de klant”, legt CEO Marco Croon uit. “Stilstaan is achteruitgaan en Vinçotte heeft te lang stilgestaan.”

Het bedrijf zegt marktaandeel in ons land te verliezen en te worden geconfronteerd met veranderende klantenbehoeften. Daarom werd een transformatieplan opgesteld. Vinçotte wil digitaliseren en moderniseren. “Deze koerswijzinging naar een meer moderne en efficiënte onderneming is dringend nodig om de toekomst van ons bedrijf te kunnen verzekeren en onze rol als leider te kunnen blijven opnemen”, zegt Croon.

Het herstructureringsplan heeft echter ook sociale gevolgen. Zo’n 195 werknemers bij Vinçotte in België zouden hun baan kunnen verliezen. “Wij betreuren ten zeerste dat door de vereiste digitalisering en automatisering bepaalde functies zouden kunnen verdwijnen,” zegt Croon, “Daarom zullen we er alles aan doen opdat dit proces zo goed en zo snel mogelijk verloopt en zullen we constructief de dialoog aangaan met onze sociale partners.”

Vakbonden woedend

Bij de vakbonden van Vinçotte wordt woedend gereageerd op de aankondiging van de herstructurering waarbij er 195 van de circa 1.600 jobs sneuvelen. Als de directie niet ingaat op de eis tot intrekking van deze ontslagronde volgen er zeker acties. “Het is niet uitgesloten dat een aantal werknemers al snel spontaan het werk zal neerleggen. Met het ACV is al afgesproken vanaf begin mei grote acties te voeren”, aldus vakbondssecretaris Jan Meeuwen (BBTK).

De directie verwijst als argument naar het dalend marktaandeel, maar daar hebben zij volgens Meeuwen zelf schuld aan. Hij verwijst hierbij naar de vorig jaar doorgevoerde reorganisatie ‘Vinçotte 3.0’. “Hierbij werd de regionale structuur van het bedrijf omgevormd tot business units. Het gevolg is dat een aantal inspecteurs sindsdien overstelpt wordt met inspectieopdrachten, terwijl anderen met hun vingers zitten te draaien en er in totaliteit met hetzelfde personeel veel minder opdrachten kunnen uitgevoerd worden”, aldus Meeuwen. Tegen deze hervorming werd op 17 februari al een dag tevergeefs gestaakt in het bedrijf en betoogd aan de hoofdzetel in Vilvoorde.

Dat het al een tijd sociaal onrustig is in het bedrijf heeft ook te maken met de beslissing van de directie vorig jaar om het aantal mandaten in de syndicale delegatie eenzijdig te verminderen van 18 naar 8. Omdat de vakbonden zich hiertegen verzetten is er bij Vinçotte nog steeds geen syndicale delegatie aangesteld. Overleg hierover haalde de afgelopen maanden niets uit. “Het behoorde duidelijk tot hun plan om eerst de vakbonden te kortwieken en het sociaal overleg op te blazen om vervolgens deze slachtpartij te kunnen aanrichten. Reeds na de sluiting van het labo vorig jaar hadden we het vermoeden dat ze verder zouden herstructureren, maar iets van deze omvang hadden we niet verwacht”, aldus Meeuwen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees