Xavier Jugelé (37) werd vermoord op de Champs-Elysées: dit is zijn verhaal

Xavier Jugelé (37) werd vermoord op de Champs-Elysées: dit is zijn verhaal

De politieman die omkwam bij de aanslag op de Champs-Elysées Foto: Twitter

Bij de aanslag in Parijs kwam Xavier Jugelé (37), een politieman, om het leven en raakten twee andere politiemannen gewond. “Hij zou op 4 mei 38 geworden zijn en dan overgeplaatst worden naar een andere afdeling”, zegt Alain Parmentier, ondervoorzitter van FLAG!, een vereniging voor holebi politieagenten en gendarmen waar het slachtoffer lid van was.

Xavier Jugelé beëindigde zijn opleiding aan de politieschool in 2011, nadat hij al 5 jaar vrijwilliger was als assistent politieagent. Hij maakte deel uit van de 32e interventie compagnie en de verkeerspolitie (DOPC) van Parijs. Hij was een veteraan bij het corps en was het gewoon om op de frontlinie te staan bij escalerende protesten. De politieman zou op 2 mei van functie veranderd zijn. Zijn nieuwe job bij de dienst voor internationale technische samenwerking bij de politie (SCOPOL) stond al voor hem klaar.

Jugelé werd gedood door een kogel in het hoofd, terwijl hij op beveiligingspatrouille was bij Turks Cultureel centrum. “De politieagent viel op de grond. Ik hoorde 6 schoten. Hij schoot recht naar de politieagenten”, vertelde een ooggetuige aan persbureau Reuters.

Holebi

Het was niet de eerste keer dat hij bij een aanslag betrokken was. Jugelé werd uitgezonden naar de Bataclan vlak na de aanslag op 13 november 2015. Ook bij de heropening van de Bataclan was hij aanwezig. “Ik ben blij om hier te zijn. Dit is echt symbolisch. Wij zijn hier vanavond als getuigen om onze waarden te verdedigen”, zei Jugelé tegen Peoples Magazine. “Dit is een concert om het leven te vieren en nee te zeggen tegen terroristen.”

De organisatie FLAG!, een vereniging voor holebi politieagenten en gendarmen, reageerde al op het drama door een feestje te annuleren. “Ten gevolge van het drama op donderdag 20 april, hebben we besloten om de thé dansant die we op zondag hadden gepland te annuleren”, schreef FLAG! op zijn website. “We zijn nu helemaal niet in de stemming om te feesten.”

Jugelé was een zeer actief en geliefd lid van de holebi gemeenschap. “Ik zal een man herinneren die gevoelig, vriendelijk en gepassioneerd was door zijn beroep”, zegt Stéphane Lamart, een lid van FLAG!

Internationale reacties

Ook de internationale holebi-gemeenschap reageert aangeslagen op het nieuws. “We hebben een groot aantal berichten gekregen van holebi-gemeenschappen uit Europa, die ook naar de nationale herdenking willen komen die de Franse President Hollande uitriep”, zei Alain Parmentier, ondervoorzitter van FLAG!

Op de ochtend na de aanslag hebben politieagenten bloemen neergelegd op de Champs-Elysées. Zo wilden ze het slachtoffer Xavier Jugelé herdenken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S