Engie schrapt 116 banen in België, vanaf 53 jaar geldt een uitstapregeling

Engie schrapt 116 banen in België, vanaf 53 jaar geldt een uitstapregeling

Foto: rr

De Franse energiegigant Engie wil zo’n 116 banen schrappen in België. Het moederbedrijf van Engie Electrabel heeft dat bevestigd op een bijzondere ondernemingsraad.

Engie maakte gisteravond bekend dat ze willen herstructureren. Het bedrijf wil zijn zetels reorganiseren, waardoor er in totaal zo’n 504 banen zullen verdwijnen, waarvan 116 in België. Vooral administratief ondersteunend personeel op de hoofdzetel wordt getroffen door de herstructurering. Maar er vallen wel geen ontslagen.

“Het bedrijf wil het verdwijnen van banen opvangen door interne verschuivingen, terbeschikkingstelling van personeel en premies voor vrijwillig vertrek”, zegt ACV-secretaris Jurgen Geeroms. Die terbeschikkingstelling betekent dat werknemers thuis mogen blijven, maar nog wel een deel van hun loon uitbetaald krijgen door Electrabel. “De staat betaalt hier geen eurocent, het bedrijf betaalt”, benadrukt Geeroms. Deze terbeschikkingstelling is dus geen vorm van brugpensioen.

De uitstapregeling geldt vanaf 55 jaar, net als bij de besparingsplannen die in januari werden bekendgemaakt. “Er geldt in uitzonderlijke gevallen een uitstapregeling vanaf 53 jaar”, zegt de ACV-secretaris. Engie is niet het eerste bedrijf dat banen schrapt met terbeschikkingstelling, zo ging ING België hen voor.

Corrigeer

MEER NIEUWS