Aanslag op spelersbus Borussia Dortmund

Een bom laten ontploffen om steenrijk te worden? Het lijkt wel een James Bond-scenario (omdat het dat ook is)

Een bom laten ontploffen om steenrijk te worden? Het lijkt wel een James Bond-scenario (omdat het dat ook is)

Bond-slechterik Le Chiffre (rol van Mads Mikkelsen) die superspion James Bond probeert te verslaan tijdens een potje poker. Foto: *

Geen sprake van terreur. De man die tien dagen geleden drie bommen liet ontploffen aan de spelersbus van Borussia Dortmund, handelde volgens de Duitse speurders niet uit terroristische overwegingen, maar puur uit hebzucht. Door de aandelenkoers van de Duitse voetbalclub te doen kelderen, wilde de man miljonair worden. Vergezocht? Misschien wel, al komt het verhaal ook bekend voor...

Normaal gezien imiteert Hollywood het echte leven, maar soms is het ook andersom. Het motief achter de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund op 11 april lijkt zomaar weggeplukt uit een blockbuster. Omdat dat ook zo is.

Herinnert u zich ‘Casino Royale’ nog? In de film uit 2006 moet de Britse superspion James Bond (gespeeld door Daniel Craig) het opnemen tegen het uit Albanië afkomstig wiskundig genie Le Chiffre (Mads Mikkelsen).

Hoewel Le Chiffre door zijn rekentalent heel wat succes heeft aan de pokertafel, wil de “slechterik” zijn fortuin toch op iets minder legale manier vergaren. Hij doet dat door te wedden dat de aandelen van luchtvaartmaatschappij Skyline de dieperik in zullen gaan. Om zijn gok iets “beredeneerder” te maken, wil hij het nieuwste prototype van de luchtvaartmaatschappij laten ontploffen. Uiteraard verijdelt 007 het snode plan, waardoor Le Chiffre plots 100 miljoen armer is. Geld dat hij trouwens - tevergeefs - probeert terug te winnen aan de pokertafel.

Het lijkt gek, maar eigenlijk wilde de dader van de aanslag op de spelersbus op dezelfde wijze tewerkgaan (buiten het spelletje poker dan). Op de dag van de aanslag kocht de verdachte, een 28-jarige Rus, online voor 78.000 euro een pakket van 15.000 aandelenopties van de beursgenoteerde voetbalclub.

Het ging om zogenaamde ‘put opties’ , die de houder het recht geven om aandelen tegen een bepaalde prijs te verkopen. Als de koers van dat aandeel plots fors daalt, kan de houder de aandelen goedkoop inkopen en duur verkopen (tegen de op voorhand vastgelegde prijs) en maakt hij dus forse winst.

Een voorbeeld: aandelen van bedrijf X kosten normaal gezien 100 euro per stuk, maar jij verwacht dat ze binnen de twee maanden zullen zakken naar 80 euro (of lager). Dan kan je voor een op voorhand vastgelegd bedrag (neem nu 2 euro) een ‘put optie’ afsluiten en 100 aandelen kopen voor 80 euro per stuk. Je betaalt dan 8.000 (100 aandelen voor 80 euro ) + 200 euro (100 ‘put opties van 2 euro) en in ruil krijg je de garantie dat je de aandelen voor 80 euro per stuk (maar niet meer) kan verkopen op het moment dat het contract afloopt.

Jackpot

Zijn de aandelen in die tijd in waarde gestegen? Dan ben je de 200 euro kwijt. Blijven de aandelen in die periode gelijk? Idem. Zakken de aandelen naar 78 euro per stuk? Dan heb je net je geld terug.

Interessant wordt het pas als de aandelen onder die 78 euro gaan. Stel dat ze tot 50 euro zakken, dan heb je 2.800 euro winst. Hoe komen we daarbij: 80 euro - 50 euro = 30 euro. Je “wint” dus 30 euro per ‘put optie’. Daar heb je er 100 van. 30 x 100 = 3.000 euro. Min de 200 euro ‘commissie’ komt dat op 2.800 euro. Als de aandelen naar het nulpunt zakken, dan heb je... jackpot.

Timing is echter cruciaal. De aandelen moeten fors zakken in de op voorhand vastgelegde termijn in je contract (of voordat James Bond jouw snode plan ontmaskert).

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees