De naakte molrat is een wonder voor de wetenschap

De naakte molrat is een wonder voor de wetenschap

De naakte molrat Foto: Science Photo Library

De naakte molrat of Heterocephalus glaber blijft wetenschappers verbazen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het diertje de volledige 18 minuten kan overleven zonder zuurstof, zonder dat het schade oploopt. Een ongekend fenomeen bij landzoogdieren, die normaal gesproken na enkele minuten zonder zuurstof sterven.

Het bizarre knaagdier is een van de vreemdste zoogdieren op de wereld. De naakte molrat krijgt geen tumoren, is immuun voor verschillende soorten van chronische pijn en capsaïcine, de stof die chilipepers pikant maakt. Ook hun sociaal gedrag lijkt niet echt op dat van andere zoogdieren. Hun sociaal leven lijkt zo meer op dat van insecten. Ze leven in groepen van een 300-tal dieren onder de grond. En de ‘koningin’ is de enige die kinderen krijgt. En het laatste rare kenmerk dat de ratten hebben is hun koudbloedigheid, hoewel het zoogdieren zijn, wordt hun temperatuur niet intern geregeld.

Wetenschappers wilden testen hoe de naakte molrat zou reageren op heel weinig zuurstof. “Wanneer ik het eerste dier in de kamer met maar 5% zuurstof zette, waren we allemaal heel gespannen”, zegt Thomas Park, een naakte molrat-expert. De onderzoekers bleven wachtten tot er iets met de dieren zou gebeuren. “De molratten vielen niet eens in slaap”, zegt park.

De onderzoekers van de universiteit van Illinois wilden het diertje daarna nog verder drijven en hem testen in een omgeving zonder zuurstof. De molratten vielen in een soort van slaap, waarbij hun hartslag van 200 slagen per minuut naar 50 slagen per minuut ging. “De dieren konden zo’n 18 minuten overleven zonder dat ze neurologische schade opliepen”, zegt Jane Reznick, moleculaire bioloog uit Berlijn. Deze geweldige prestatie kan de molrat leveren door het systeem dat hij heeft voor de omzetting van energie. Zo kan het knaagdier fructose omzetten in energie zonder daarbij zuurstof te gebruiken.

De mysteries van de naakte molrat zijn nog lang niet ontrafeld. “We weten nog altijd niet waar de fructose effectief vandaag komt”, zegt Reznick. Misschien heeft de molrat een opslagsysteem voor fructose of misschien maakt hij wel fructose aan. Alle verklaringen klinken een beetje vreemd, maar bij de naakte molrat kan je het vreemde wel verwachten.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S