Deze gemeenten blijven maar Gentenaars lokken

Deze gemeenten blijven maar Gentenaars lokken

Foto: NB

Wachtebeke / Deinze / Nevele / Zulte / Aalter / Knesselare / Lovendegem / Zomergem / Evergem / Waarschoot -

Wat hebben Gentenaars toch met Evergem? Voor het zoveelste jaar op rij is de gemeente dé plek bij uitstek voor uitwijkende Gentenaars. Evergem blijft maar groeien, ondanks enkele remmende maatregelen.

Met 845 waren ze, de Gentenaars die vorig jaar beslisten om de stad in te ruilen voor een plek in Evergem of één van haar deelgemeenten. Dat blijkt uit cijfers van de Stad Gent. Die 845 zijn er opnieuw een twintigtal meer dan het jaar voordien. Nochtans is het gemeentebestuur zich al enige tijd bewust van het feit dat er grenzen aan de groei zijn. Maar het uitgestrekte grondgebied met op verschillende plekken nog ruime lappen bouwgrond vormen een grote uitdaging.

Nummer 35.000

Daarom zette de gemeente een rem op het aantal verkavelingen en een grens op het aantal bouwlagen. Toch groeit Evergem nog elk jaar met zo'n 400 inwoners. Vlak voor Kerst vorig jaar was de kleine June inwoner nummer 35.000. Dat maakt van Evergem met voorsprong de gemeente met de meeste inwoners in onze regio, meer dan steden als Eeklo en Deinze. Burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) beseft dat ook de infrastructuur moet volgen. "De dienstverlening en het verkeer in onze regio mogen niet onder druk komen staan door onze groei", klonk het toen. "Maar uiteraard is iedereen welkom."
 

Geen leegloop

Ook Deinze scoort goed bij Gentenaars op zoek naar nieuwe horizonten. 356 maakten vorig jaar de stap, dat zijn er net zoals in Evergem een twintigtal meer dan vorig jaar. Andere groeiers zijn Lovendegem (216 in 2015 naar 249 in 2016), Zomergem (72 in 2015 naar 112 in 2016) en Zulte (54 in 2015 naar 61 in 2016). 
Dat wil niet zeggen dat Gent leegloopt, want de stad steeg vorig jaar met maar liefst 2.000 inwoners.Ook daar is Evergem gemeente nummer één met 425 verhuizers, gevolgd door Deinze en Lovendegem. Enkel in Aalter, Knesselare en Waarschoot vertrokken er meer mensen richting Gent dan er zijn aangekomen.Voor het arrondissement Eeklo (Eeklo, Assenede, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate) hebben we geen cijfers per gemeente. Maar die zes gemeenten samen leverden in 2016 379 inwoners aan Gent. Omgekeerd kwamen er 596 in de gemeenten wonen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio