VN waarschuwt voor risico op catastrofaal nucleair incident

Er wordt gevreesd voor een catastrofaal nucleair incident. Dat zeggen de Verenigde Naties in een groot rapport over de risico’s van een bewust of accidenteel gebruik van een van de dodelijkste wapens ter wereld: kernwapens.

“De slechte relaties tussen landen die in het bezit zijn van kernwapens dragen bij tot een klimaat waarin een crisis zomaar zou kunnen ontstaan”, zo staat in het rapport “Understanding Nuclear Weapon Risks” van het VN-instituut voor wapenonderzoek (het United Nations for Disarmament Research, UNIDIR).

“Nucleaire afschrikking werkt maar tot een bepaalde hoogte”, zo staat in het rapport. “Het werkt maar tot het moment dat bewezen wordt dat het niet werkt.” Met andere woorden: tot nu toe is er geen kernoorlog, net omdat zo’n nucleaire oorlog sterk afschrikt. Maar van zodra die er wel is, helpt die schrik niet meer. Dan is het te laat. “En dan zullen de gevolgen daarvan catastrofaal zijn.”

VN waarschuwt voor risico op catastrofaal nucleair incident
Foto: AFP

Kashmir

Vooral tussen India en Pakistan, over het betwiste grondgebied Kashmir, en in Noord-Korea is het risico dat die afschrikking niet meer gaat werken het grootst.

Tussen India en Pakistan lopen de spanningen recent weer op. Zo waren er onlangs meerdere kleine aanslagen omwille van het betwiste gebied, en uiten de twee landen weer bedreigingen naar elkaar. Zowel India als Pakistan bezit kernwapens.

Tegelijk bouwen president Poetin van Rusland en president Trump van Amerika hun nucleair wapenarsenaal steeds verder uit, en heeft Trump aangegeven dat hij ‘Noord-Korea’ zal aanpakken omdat dat land, ondanks sancties, het ontwikkelingsprogramma voor nucleaire wapens verderzet.

LEES OOK. Noord-Korea waarschuwt VS, die ‘elke aanval zal overwinnen’: “Totale nucleaire oorlog kan elk moment uitbreken”

Het rapport gaat ook in op de toegenomen spanningen tussen het Westen en Rusland, onder andere als een gevolg van de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. Zo heeft Poetin aangegeven dat Rusland bereid is nucleaire wapens te gebruiken als het land zich voldoende bedreigd zou voelen.

VN waarschuwt voor risico op catastrofaal nucleair incident
Foto: AFP

Cybercriminaliteit

Bovendien heeft de toename van hacking en cybercriminaliteit de technische kwetsbaarheid van de nucleaire systemen blootgelegd. Zo zouden via hacking andere staten of terreurgroepen zomaar aan die systemen kunnen. “Hoe meer wapens er worden geproduceerd, zeker in landen met onstabiele samenlevingen, hoe groter de kans dat die nucleaire wapens ook in handen van terroristen vallen.”

Escalatie

Nieuwe technologieën en verdere investeringen in nucleaire wapens hebben het risico op een escalatie, het risico dat de situatie ‘ontploft’ sterk vergroot. Om die catastrofe te vermijden, is denuclearisatie nodig, stelt het rapport. “Daar is visionair leiderschap voor nodig. Maar dat is helaas zeldzaam.”

‘Einde van de wereld’

Het rapport verwees tenslotte ook naar de beslissing om de Doomsday Clock weer wat dichter bij 12 uur te zetten. Hoe dichter bij 12 uur, hoe meer ‘het einde van de wereld’ gevreesd wordt. In januari 2012 werd de klok met een halve minuut verplaatst onder andere door die vrees voor een kernoorlog. Sinds het einde van de Koude Oorlog stond de klok nooit zo dicht bij ‘het einde van de wereld’. Volgens het VN-instituut is het risico voor dat ‘einde van de wereld’ onlosmakelijk verbonden met nucleaire wapens, en is de enige manier om dat risico te elimineren het afbouwen en uiteindelijk laten verdwijnen van die bommen en wapens.

VN waarschuwt voor risico op catastrofaal nucleair incident
Atoombom op Hiroshima in 1945 Foto: AFP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees