Supporters Essevee zijn stadionverboden beu

Het ene spandoek is al origineler dan het andere... Foto: pma

Waregem -

De supporters van SV Zulte Waregem zijn het beu dat er steeds vaker stadionverboden worden uitgedeeld. Via spandoeken willen ze een duidelijk signaal geven aan de voetbalcel dat het zo niet langer kan.

In 2016 kregen negentien supporters van SV Zulte Waregem een stadionverbod. Daarmee staan ze op de twaalfde plaats in een lijst van 24 ploegen, vooral uit de eerste en tweede klasse. Maar dat zijn er te veel, vinden de Waregemse supporters. En daarom trekken ze sinds enkele weken met spandoeken met daarop quotes over die verboden naar de matchen van hun Essevee.

“Geweld moet bestraft worden, maar onze supporters voelen zich geviseerd”, zegt Geert Titeca, voorzitter van de supportersfederatie. “Dat je een stadionverbod krijgt omdat je gewelddadig bent of andere overtredingen maakt, daar staan we helemaal achter. Maar als supporters die bij een doelpunt een bekertje in de lucht gooien ook al een stadionverbod krijgen, dan vinden wij dat het te hard gaat.”

Titeca benadrukt dat het een nationaal probleem is. “Binnen de nationale supportersfederatie is dit al meermaals aangekaart. Door spandoeken mee te nemen naar matchen, willen we een signaal geven. We zijn daar niet alleen in, ook supporters van pakweg KRC Genk nemen sinds een aantal weken zulke spandoeken mee.”

Forse stijging

Uit cijfers blijkt dat het totale aantal stadionverboden de voorbije jaren fors is toegenomen. In heel België werden in 2013 nog 790 stadionverboden uitgesproken, in 2014 waren dat er 993, in 2015 1.162. Opvallend: in 2016 werden er minder pv's uitgeschreven dan in 2015 en toch waren er meer stadionverboden: 1.218, goed voor 11.379 maanden stadionverbod.

De stijging wijst volgens de Voetbalcel niet op een terugkomst van het hooliganisme. “We spreken in elk geval niet van een terugkeer van het hooliganisme zoals we dat vroeger kenden”, klonk het eerder bij de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor het opvolgen van de supporters. “Het gaat bij de incidenten niet om duidelijk georganiseerde vechtpartijen en vandalisme. Een mogelijke verklaring is het feit dat de samenstelling van de competitie en de meespelende clubs jaarlijks wijzigen. Dat geeft telkens een andere sportieve inzet en resultaten wat dan weer een invloed heeft op de deelnemende supportersgroepen die telkens voor een andere dynamiek zorgen.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio